Kenia rustig na omstreden verkiezingsuitslag
NAIROBI (ANP) – Na wat opstootjes zaterdag is in Kenia zondag de rust teruggekeerd, daags na de bekendmaking van de omstreden verkiezingsuitslag. Politieke en religieuze leiders in het Oost-Afrikaanse land hadden de burgers opgeroepen zich als „broeders en zusters” te gedragen.
Vicepremier Uhuru Kenyatta heeft de presidentsverkiezingen maandag met 50,07 procent van de stemmen gewonnen, volgens de zaterdag bekendgemaakte officiële uitslag. Premier Raila Odinga gaat de uitslag aanvechten bij het hooggerechtshof.
Volgens de in 2010 aangenomen nieuwe grondwet kan Kenyatta niet tot nieuwe president worden beëdigd voordat de hoogste rechters hebben besloten. Na de vorige presidentsverkiezingen in 2007 was dat nog anders. Toen werd Mwai Kibaki luttele dagen na de gang naar de stembus ingezworen, terwijl nog over fraude bij de presidentsverkiezingen werd geruzied. Dit leidde tot politiek en etnisch gemotiveerd geweld met meer dan 1000 doden, de grootste geweldsuitbarsting sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1963.
Alleen in Kisumu aan het Victoriameer kwam het zaterdag tot schermutselingen, bij botsingen tussen Odinga-aanhangers en de politie. De betogers gooiden met stenen; de politie vuurde met traangas terug. Kisumu, de op twee na grootste stad van Kenia, is een bolwerk van de Luo’s, de stam van Odinga.
De overwinning van Kenyatta, lid van de grootste stam, de Kikuyu’s, en zoon van de eerste president van Kenia, is mede te danken aan zijn alliantie met William Ruto, een Kalenjin die vicepresident wordt. Bij de vorige verkiezingen in 2007 waren de Kikuyu’s en de Kalenjins nog politieke tegenstanders. De meeste doden bij het verkiezingsgeweld in 2007/08 vielen in de Riftvallei waar de Kikuyu’s en de Kalenjins elkaar te lijf gingen.
Kenyatta en Ruto zijn voor hun rol bij de geweldsgolf allebei aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het begin van het proces tegen Ruto staat gepland voor 28 mei, dat tegen Kenyatta voor 9 juli.
Aanwezigheid van de verdachte is bij ICC-processen verplicht. Kenyatta had al herhaaldelijk aangegeven dat hij Kenia vanuit Nederland gaat regeren als hij tijdens zijn presidentschap moet terechtstaan. Zaterdag zei hij nog eens dat hij met „internationale organisaties” zal samenwerken. Kenyatta wordt het eerste zittende staatshoofd in het beklaagdenbankje van een internationaal hof in Nederland, na de ex-presidenten Slobodan Milosevic, Charles Taylor en Laurent Gbagbo.