Geen celstraffen voor vals paspoort
Reizigers die met een vals paspoort op Schiphol worden betrapt en Nederland willen verlaten, moeten een boete betalen. Justitie in Haarlem brengt hen niet langer voor de rechter vanwege capaciteitsgebrek.
Dat heeft een woordvoerster van het parket in Haarlem maandag gezegd. De maatregel geldt alleen voor mensen die met een vals paspoort Nederland uit willen. Reizigers die met een vals paspoort uit het buitenland op Schiphol aankomen, worden zoals altijd op het vliegtuig terug gezet. De marechaussee neemt het valse reisdocument in beslag.
Als betrokken reizigers de boete weigeren te betalen, krijgen ze de komende maanden geen dagvaarding mee waarop staat wanneer ze voor de rechter moeten verschijnen. De marechaussee stuurt alleen een proces-verbaal naar het openbaar ministerie in Haarlem.
„Voorlopig gebeurt daar niets mee”, aldus de woordvoerster van het parket in Haarlem. „Na een paar maanden, als we de boel weer op orde hebben, gaan we kijken wat we met de verzamelde processen-verbaal gaan doen.” Het kan volgens haar zijn dat mensen die zo’n proces-verbaal hebben gehad, alsnog naar de rechter moeten. Het kan ook zijn dat dit niet meer hoeft.
In andere arrondissementen worden mensen met een vals paspoort normaal gesproken veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf. Ook in het arrondissement Haarlem was dat gebruikelijk. Zowel Nederlanders als buitenlanders die met een vals reisdocument op Schiphol waren gesnapt, moesten voor de rechter komen.
Sinds afgelopen zomer is het beleid op grond van een interne richtlijn veranderd. Volgens justitie gaat het om een tijdelijke maatregel. „De wet geeft de mogelijkheid om een transactie aan te bieden. Daar maken wij gebruik van”, zei de OM-woordvoerster.
Vervolgen is voor het OM in Haarlem te veel werk. Het gaat jaarlijks om duizenden gevallen. Al deze mensen voor de politierechter brengen en vastzetten kost te veel capaciteit, meent justitie. Het betreft wel mensen die voor de eerste keer worden betrapt en bij justitie onbekend zijn. Per geval bepaalt de officier van justitie hoe hoog de boete wordt. „Het gaat om een bedrag van enkele honderden euro’s.”
De maatregel is sinds 1 juni van kracht op Schiphol. Dat blijft de komende maanden zo. Het OM in Haarlem gaat de maatregel vervolgens met het college van procureurs-generaal evalueren.
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat het openbaar ministerie in Haarlem zelf kan bepalen wat het met de houders van de valse paspoorten doet. Dat geldt niet meer wanneer er aanwijzingen zijn dat er ook georganiseerde misdaad of terrorisme in het spel is. Dan moet het OM de verdachten wel degelijk dagvaarden of vastzetten.