Buitenland

China wil opheffing wapenembargo door EU

Peking wil dat de Europese Unie het verbod op de verkoop van wapens aan China opheft. De Chinese regering doet het verzoek in het gisteren gepubliceerde Beleidsrapport voor de EU.

AP
14 October 2003 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:38

Het ziet er echter niet naar uit dat de EU op korte termijn aan het Chinese verzoek zal voldoen. Het verbod werd ingesteld na het neerslaan van het studentenprotest op het Tiananmenplein in Peking in 1989.

De Europese Unie en China houden op 30 oktober overleg op hoog niveau in Peking. De EU gaf gisteren met het oog daarop een eigen rapport uit over de wederzijdse betrekkingen. Daarin stelt de EU dat China’s opvallende economische groei en inspanningen om de armoede te bestrijden worden overschaduwd door hardnekkige schendingen van de mensenrechten.

De schendingen, het veelvuldig toepassen van de doodstraf en het opsluiten van dissidenten in ’heropvoedingskampen’, worden in het rapport breed uitgemeten, maar over het wapenembargo wordt niets gezegd. De EU stelt China voor een „permanente dialoog over mensenrechten” te verwezenlijken.

In het Chinese rapport staat dat de EU „zo snel mogelijk” een einde moet maken aan het veertien jaar oude verbod op de wapenverkoop aan de Volksrepubliek en moet overgaan tot „ruimere bilaterale samenwerking in de defensie-industrie en -technologie.” Wat China en de EU bindt, overtreft verreweg wat hen verdeelt, aldus het rapport. „De betrekkingen tussen China en de EU zijn beter dan ooit en geen van de twee vormt een gevaar voor de ander.”

China verzoekt de EU verder geen wapens of militaire technologie te verkopen aan Taiwan, dat de machthebbers in Peking nog steeds beschouwen als onderdeel van de Volksrepubliek. De EU moet volgens het rapport geen Taiwanese politici meer in haar lidstaten toelaten en mag ook geen hulp bieden of aandacht schenken aan de dalai lama, de spiritueel leider van Tibet, dat China al ruim vijftig jaar bezet houdt.

De EU is in grootte China’s derde handelspartner; onderling verhandelden ze vorig jaar voor ruim 73 miljard euro aan goederen. China wil de politieke banden met Europa aanhalen en de economische samenwerking verbreden. Het land denkt dat de EU uiteindelijk zijn grootste economische partner zal worden, aldus het rapport.

Ook in het Europese rapport wordt stilgestaan bij de snelgroeiende economische relatie met China en de mogelijkheden die daaruit voortvloeien. Verder wordt China geprezen om zijn hulp bij de aanpak van de crisis rond het Noord-Koreaanse kernprogramma en bij andere regionale problemen. „De rol die China zodoende op zich heeft genomen laat zien hoe zijn visie op de wereld verandert terwijl het zich verder integreert in de wereldgemeenschap”, aldus het EU-rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer