„Economie VS zal uitblijven akkoord voelen”
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) – De Amerikaanse economie komt in een langzamere versnelling terecht en zal de komende tijd de „domme bezuinigingen” flink gaan voelen. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vlak na het mislukken van nieuwe onderhandelingen met de Republikeinen over een bezuinigingspakket. Door het uitblijven van een akkoord treden er op zaterdagochtend (Nederlandse tijd) een reeks automatische kortingen op de Amerikaanse overheidsuitgaven in werking, van in totaal zo’n 85 miljard dollar (65 miljard euro).
„Het is gewoon dom . Dit gaan mensen voelen. Dit gaat de economie voelen”, zegt Obama. Maar hij benadrukt dat dit ook „niet het einde van de wereld” betekent. „Wij zullen dit wel overleven”.
Obama legt de schuld van het mislukken van de onderhandelingen bij de Republikeinen, met wie hij de afgelopen weken een compromis heeft proberen te vinden. De president zegt echter te hopen in de komende dagen alsnog een compromis te zullen bereiken. Volgens hem is er wel een „meerderheid met gezond verstand” in het Amerikaanse Congres te vinden, maar is dat vooralsnog een „stille groep”.
De Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden John Boehner, die de gesprekken met Obama heeft gevoerd, beëindigde de onderhandelingen op vrijdag. Hij zegt te weigeren de belastingen verder op te voeren om het begrotingstekort naar beneden te krijgen. „De president heeft zijn belastingverhogingen al op 1 januari gekregen”, licht Boehner toe. Hij refereert aan een eerder tijdelijk akkoord dat het Witte Huis en de Republikeinen twee maanden geleden sloten om toen het pakket aan automatische bezuinigingen af te wenden.
De automatische bezuinigingen zijn het gevolg van een afspraak die in 2011 is gemaakt om Democraten en Republikeinen te manen afspraken te maken om het begrotingstekort aan te pakken. Dat is tot nu toe echter niet gelukt. Dit betekent dat vanaf 2 maart alle overheidsdiensten fors in hun begroting moeten gaan snijden.
Dat proces staat in de VS nu bekend als ’‘sequestration’’. Binnen 7 maanden moet er 85 miljard euro weg zijn gehakt. Een en ander zou, volgens Democraten, er toe kunnen leiden dat ambtenaren met onbetaald verlof worden gestuurd, er geen onderwijs meer wordt gegeven en de rechtsspraak in gevaar komt.
De bezuinigingen kunnen op ieder moment worden gestopt, als Republikeinen en Democraten het eens worden over een andere manier van bezuinigen. Maar dat is tot nu toe onmogelijk gebleken. Overigens is de 85 miljoen dollar slechts het begin van de ‘sequestration’. Mocht er de komende maanden opnieuw geen akkoord worden gesloten, treden nieuwe maatregelen in werking. In totaal moet er dan 1,2 biljoen dollar worden bezuinigd in 9 jaar.
Komende week gaat het Huis van Afgevaardigden zich buigen over de vraag hoe de overheid in het huidige begrotingsjaar, dat loopt tot oktober, moet worden gefinancierd.