Qurei wil niet aanblijven als premier
De Palestijnse premier Ahmed Qurei heeft de Fatah-partij zondag laten weten dat hij geen premier wenst te worden van het over drie weken te vormen nieuwe Palestijnse kabinet. Qurei werd een week geleden door de Palestijnse leider Yasser Arafat voor de duur van vier weken aangesteld als premier van een noodkabinet.
In die ene week dat Qurei de leiding over het noodkabinet had, lag hij voortdurend met Arafat overhoop. Zo was er onenigheid over de vraag wie de nieuwe veiligheidschef moet worden en schoot het Qurei in het verkeerde keelgat dat Arafat meent dat hij eigenhandig bij decreet kabinetsposten kan invullen.
Qureis voorganger, Mahmud Abbas, legde op 6 september het bijltje erbij neer, na amper vier maanden in functie te zijn geweest. Ook hij had voortdurend onenigheid met Arafat, die er grote moeite mee heeft ook maar enige macht uit handen te geven.
Volgens een hoge Palestijnse functionaris zijn er na het aflopen van het mandaat van het noodkabinet twee opties. Ten eerste kan Arafat de noodtoestand in de Palestijnse gebieden verlengen, omdat Israël hem dreigt te „verwijderen” wegens de voortdurende aanslagen. Volgens Israël is Arafat verantwoordelijk voor het geweld.
Een tweede mogelijkheid is de formatie van een regulier kabinet dat de steun krijgt van het parlement. Qurei gelooft dat alleen zo’n regering voldoende steun heeft om militante bewegingen als Hamas aan te pakken zoals is voorzien in het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten, de routekaart voor de vrede, aldus de functionaris.
Volgens hem sprak premier Qurei zondag tegenover verslaggevers puur vanuit juridisch oogpunt over zijn toekomst. „Hij kon niets anders zeggen”, meent hij. „Als Abu Ala (Qurei, red.) de premier wordt van dit nieuwe kabinet is hij ook gewoon nieuw.”
De Israëlische strijdkrachten die vrijdagochtend het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah in de Gazastrook binnenvielen om tunnels te vernietigen waardoor wapens worden gesmokkeld, zijn sindsdien voortdurend in gevecht met gewapende Palestijnen die zich tegen de inval verzetten. Sinds vrijdagochtend zijn acht Palestijnen, onder wie twee kinderen, om het leven gekomen en meer dan zeventig gewond geraakt. Het leger zegt tot dusverre drie tunnels te hebben gevonden en opgeblazen. De Palestijnen melden dat tientallen huizen en auto’s in het kamp zijn verwoest.
Het leger heeft een gevechtshelikopter, tanks, pantservoertuigen en scherpschutters ingezet en maakt ook gebruik van speurhonden die speciaal zijn getraind om geheime tunnels op te sporen. Bronnen binnen het leger zeiden dat de operatie enkele dagen kan gaan duren.
Het leger zei tot de actie in Rafah te hebben besloten omdat informatie was binnengekomen dat Palestijnse extremisten probeerden aan Stinger-luchtafweerraketten te komen. Het leger is het vluchtelingenkamp de afgelopen drie jaar al tientallen keren binnengetrokken om tunnels te vernietigen, maar bij de inval van vrijdag waren veel meer soldaten en materieel betrokken dan gewoonlijk. Volgens bronnen bij het leger proberen de Palestijnen sinds enige tijd Stinger-raketten te verkrijgen, die ze kunnen inzetten tegen tanks en vliegtuigen, en katjoesja-raketten, die Israëlische steden in de buurt van Gaza zouden kunnen treffen.
Een Israëlische legercommandant zei dat de wapens die door de tunnels vanuit Egypte naar de Gazastrook worden gesmokkeld uiteindelijk op de Westelijke Jordaanoever terechtkomen.