Eco-aquaduct bij Rouveen primeur
ROUVEEN/ZWARTSLUIS – In het natuurgebied de Olde Maten en Veerslootlanden tussen Zwartsluis en Rouveen komt een aquaduct dat ook dienst gaat doen als ecoduct. Het zogeheten eco-aquaduct komt laag boven het Conradkanaal te hangen en kruist de doorgaande Conradsweg.
De Dienst Landelijk Gebied (DLG), verantwoordelijk voor de realisatie, verwacht dat vlak na de zomer met de bouw kan worden begonnen. Het project is al aanbesteed. In Nederland is volgens DLG nog nergens anders een eco-aquaduct te vinden. Veel beschermde diersoorten in het natuurgebied hebben baat bij een dergelijk bouwwerk. DLG doelt op de otter, waterspitsmuis, dwergmuis, ringslang, heikikker, poelkikker, bittervoorn, grote en kleine modderkruiper, watervleermuis en meervleermuis.
Het eco-aquaduct verbindt straks de noord- en de zuidkant van het gebied de Olde Maten. „Door het aparte bouwwerk worden twee gebieden hydrologisch en ecologisch gekoppeld. Je moet het zien als twee watergangen die elkaar gaan kruisen”, zegt projectleider Ruben Achter de Molen van DLG. „In deze zwevende watergang komen ook droge oevers, zodat het bouwwerk passeerbaar is voor dieren. Het is niet zo dat het een hoog viaduct wordt. Het geheel komt vlak boven of op de waterlijn van de Conrad te hangen.”
Dieren kunnen straks ongehinderd het kanaal en de weg passeren. De Olde Maten en Veerslootlanden vormen momenteel het grootste natuurinrichtingsgebied van Nederland. Het gaat hier om het bijna 1000 hectare grote gebied in de gemeenten Zwartewaterland en Staphorst. DLG voert in opdracht van de provincie Overijssel de inrichtingswerken uit. De meeste gronden zijn inmiddels eigendom van Staatsbosbeheer.
Een bijzondere ontwikkeling is dat boeren uit de omgeving, verenigd in de Agrarische Natuurvereniging Horst en Maten, een grote rol krijgen in het toekomstige beheer. „Volgens ons een logische keuze, aangezien het agrarische gebruik mede bepalend is voor de ontwikkeling van dit gebied”, legt Achter de Molen uit.
De inrichtingsmaatregelen die nu in volle gang zijn, zijn bedoeld om een goede uitgangssituatie voor moerasnatuur en natte hooilanden te realiseren. Ook wordt een deel speciaal voor weidevogels ingericht. Het gebied krijgt een eigen waterhuishouding.
In de winter is het peil hoger dan in de zomer. Door een natte as –nieuwe vaarten en sloten die momenteel worden aangelegd– blijft het water in het gebied. Boeren eromheen mogen er geen last van hebben.
De Olde Maten sluit aan op de natuurgebieden de Wieden en Weerribben. Dit gebied vormt samen met de Wieden en de Weerribben straks een van de grootste aaneengesloten laagveenmoerassen in Europa.