Zeker twaalf doden bij aanslagen in Irak
Het deze week door het Witte Huis ingezette pr-offensief om de Amerikaanse bevolking te overtuigen van de noodzaak Amerikaanse militairen in Irak te houden, is donderdag wreed verstoord door verscheidene aanslagen.
Daardoor vielen er in en rond de Iraakse hoofdstad zeker twaalf doden.
De Amerikaanse president Bush stipte op dezelfde dag in een toespraak in de staat New Hampshire nog aan dat er vooruitgang wordt geboekt in Irak. „Sinds de bevrijding van Irak hebben onze onderzoekers aanwijzingen gevonden voor een clandestien netwerk van biologische laboratoria, het vergevorderde werk aan een verboden langeafstandsraket en de uitgebreide campagne om deze programma’s te verbergen”, aldus de president. In de toespraak, die al in belangrijke mate gericht was op de verkiezingen van volgend jaar, prees Bush de inzet van militairen van de nationale reserve.
De Amerikaanse inzet in Irak is „het centrale front in de oorlog tegen het terrorisme en is noodzakelijk voor de veiligheid en de bescherming van het Amerikaanse volk.” Bush sprak verder in positieve bewoordingen over de economische ontwikkelingen in de VS, een belangrijk item in de aanloop naar de stembusgang van november 2004, wanneer Bush herkozen hoopt te worden.
Bij twee aanslagen in Bagdad kwamen volgens Iraakse politiefunctionarissen zeker twaalf mensen om, onder wie een Spaanse diplomaat en drie Iraakse politiemannen. Tientallen mensen raakten gewond.
Een zelfmoordcommando blies met een autobom een politiebureau op in de arme sjiitische wijk Sadr City. Drie politieagenten en vijf burgers kwamen om. „Het was zeker een zelfmoordaanslag. We vonden het hoofd van de aanvaller. Het was van zijn lichaam gerukt. Hij droeg een baard en zijn lichaam was verbrand”, aldus een Iraakse politieman. Een medeplichtige die ook in de auto zat, werd eveneens gedood.
Volgens een politieman was de explosie zo krachtig dat de lichamen van twee gedode politiefunctionarissen op het dak van het gebouw terechtkwamen. De aanslag had plaats op het moment dat de politiefunctionarissen werden uitbetaald, zodat het er druk was.
Elders in de Iraakse hoofdstad werd een medewerker van de Spaanse ambassade omgebracht. Het slachtoffer was als militair attaché aan de ambassade verbonden en werkte voor de Spaanse geheime dienst CNI. De aanslag is volgens de Iraakse politie gepleegd door vier mannen in een auto met buitenlands kenteken. Spanje heeft 1300 militairen in Irak gelegerd.
Ten noorden van Bagdad werd gisteren een Amerikaanse militair gedood toen het konvooi waarin hij reed, werd getroffen door een granaat. Twee andere konvooien werden beschoten niet ver van Fallujah, ongeveer 50 kilometer ten westen van Bagdad.
De Amerikaanse strijdkrachten in Irak hebben naar eigen zeggen „een belangrijke leider van de verzetsbeweging” in handen. De man zou een „bommenfabriek” hebben in de buurt van Tikrit. Hij zou bovendien nauwe familiebanden hebben met de verdreven en voortvluchtige ex-president Saddam Hussein.
Voor de wederopbouw van Irak is de komende vier jaar nog eens 36 miljard dollar extra nodig, naast de 20 miljard die de door de Amerikanen geleide coalitie van bezetters nodig acht. Dit stellen de Wereldbank en de Verenigde Naties in een gisteren uitgebracht rapport, in de aanloop naar de donorconferentie die later deze maand in Madrid moet worden gehouden.
Het leeuwendeel van het extra geld -24,2 miljard dollar- is nodig voor het repareren en moderniseren van de Iraakse infrastructuur: vervoer, telecommunicatie, elektriciteitsvoorziening, drinkwater en rioolwaterzuivering. Daarnaast vragen gezondheidszorg en onderwijs om de aandacht van de internationale gemeenschap.
De begrotingscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met het verzoek van president Bush om liefst 87 miljard dollar extra te besteden aan de lopende (militaire) operaties in Irak en Afghanistan. Dat hebben Amerikaanse media donderdagavond bericht.
Van het totale bedrag is 66 miljard bestemd voor de militaire inzet in beide door de VS aangevallen landen. De rest is voor wederopbouw. Het voltallige Huis van Afgevaardigden zal zich volgende week over het presidentiële verzoek buigen. Ook de Senaat heeft het financiële pakket volgende week op de agenda staan.