Onvrede over maatregelen Duits misbruik
BERLIJN (ANP/DPA) – Ruim 3 jaar nadat grootschalig kindermisbruik op een gymnasium van de jezuïeten in Berlijn Duitsland op zijn grondvesten had doen trillen, is de vraag wat er van de beloofde hulp en maatregelen is terechtgekomen. Ministeries, kerken en slachtofferverenigingen maken woensdag de balans op, maar velen hebben zich al teleurgesteld getoond.
Het misbruik op het jezuïetencollege was samen met andere schandalen in kerkelijke en particuliere instellingen die in 2010 aan het licht kwamen, reden voor een brede aanpak van het misbruik in Duitsland. Er kwamen zogeheten rondetafelbesprekingen waar alle betrokken organisaties afspraken met elkaar maakten.
Eind 2011 waren de aanbevelingen klaar. Maar van de beloofde hulp aan slachtoffers en maatregelen om misbruik in de toekomst tegen te gaan is nog altijd weinig van de grond gekomen. Zo laat een wetsvoorstel voor een betere bescherming van misbruikslachtoffers al tijden op zich wachten. Naar verluidt kunnen de regeringspartijen CDU/CSU en FDP het niet eens worden over de verjaringstermijn van misbruikzaken.
Ook de preventiemaatregelen zijn nog niet goed van de grond gekomen. In plaats van één grote, gerichte informatie- en preventiecampagne zijn er twee. Betrokkenen hebben bovendien geklaagd over het gebrek aan coördinatie tussen de campagnes en de onderlinge vijandigheid tussen de ministeries die erbij betrokken zijn.
Problemen zijn er niet alleen op landelijk niveau. Het lukt de deelstaten maar niet om een sluitend netwerk van consultatiebureaus op te zetten waar jonge slachtoffers van misbruik zich kunnen melden. Met de belofte van speciale opleidingen voor rechters en officieren van justitie om beter om te kunnen gaan met slachtoffers is zelfs nog geen begin gemaakt.
Ook met het beloofde fonds van 100 miljoen euro voor slachtoffers van misbruik in gezinnen zijn moeilijkheden. De Duitse regering heeft 50 miljoen gereserveerd, maar veel deelstaten hebben nog niet betaald. Pas vorige week zijn daarover de eerste gesprekken geweest.
De partijen van de rondetafelgesprekken praten woensdag opnieuw met elkaar, om te kijken wat er van hun plannen is terechtgekomen. Slachtoffers hebben zich al kritisch uitgelaten. Zelfs de door de regering aangestelde onafhankelijke ‘misbruiktsaar’ Johannes-Wilhelm Rörig is erg sceptisch. „De bondsregering heeft met de rondetafelgesprekken hoge verwachtingen gewekt bij de betrokkenen. Deze tonen zich teleurgesteld in de politiek en dat is terecht”, neemt hij een voorschot op de bijeenkomst.