Buitenland

Russen onderzoeken Tsjerbarkoel-meteoriet

MOSKOU (ANP) – De meteoriet die vrijdagochtend boven het Oeralgebied in Rusland tot ontploffing kwam, had een doorsnee van 17 meter. Het was een chrondiet, een soort meteoriet die voor 10 procent uit ijzer bestaat. Dat blijkt uit onderzoek van Russische wetenschappers, meldden Russische media maandag. De meteoriet zorgde voor de grootste explosie sinds de Tunguska-meteoriet in 1908.

18 February 2013 12:18Gewijzigd op 15 November 2020 02:00
Het meer op 8 kilometer van Tsjejabinsk waar de meteoor is ingeslagen. Foto EPA
Het meer op 8 kilometer van Tsjejabinsk waar de meteoor is ingeslagen. Foto EPA

Het grootste deel van de steen ligt vermoedelijk in het meer nabij de stad Tsjerbarkoel. Een zoektocht van duikers leverde zondag niets op. Het overblijfsel zou een doorsnee van 50 tot 60 centimeter moeten hebben. Wetenschappers hebben voorgesteld de meteoriet te vernoemen naar de stad Tsjerbarkoel.

Ongeveer 1500 mensen raakten vrijdag gewond, doordat de schokgolf van de explosie duizenden ruiten brak. 88 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Maandag lagen er daar nog 19 van hen.

De scholen in de stad Tsjeljabinsk zijn maandag weer opengegaan. In het weekend hebben glaszetters in de regio naar schatting 170.000 vierkante meter ruit vervangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer