Chinese provincie schaft werkkampen af
PEKING — De Zuid-Chinese provincie Yunnan stuurt gedetineerden niet langer naar een werkkamp. Yunnan is daarmee de eerste provincie in het land die afziet van het gedateerde strafsysteem. De rest van China volgt waarschijnlijk later dit jaar.
Tegenstanders van het strafsysteem en internationale rechtengroepen hebben al langer kritiek op het gebruik van werkkampen, dat zij willekeurig en ongrondwettelijk noemen. Het systeem stelt de politie in staat critici van de regering en andere verdachten zonder vorm van proces tot vier jaar op te sluiten, zeggen zij.
In de 310 werkkampen in China zitten volgens de staatsomroep CCTV naar schatting ruim 300.000 gevangenen. De kampen bieden werk aan zo’n 100.000 Chinezen.
Gevangenen die in Yunnan nog in een werkkamp zitten, worden vrijgelaten zodra zij hun straftijd hebben uitgezeten, meldde persbureau Xinhua op basis van Yunnans procureur-generaal Meng Sutie.
In januari deelde het Chinese ministerie van Justitie al mee dat de Chinese politie nog dit jaar stopt met het uitdelen van straffen in werkkampen. Het afschaffen van de kampen lijkt een teken dat de nieuwe president Xi Jinping van plan is hervormingen in het Chinese rechtsstelsel door te voeren. Dergelijke hervormingen kwamen stil te liggen onder Xi’s voorganger Hu Jintao.
Het systeem met werkkampen werd oorspronkelijk gebruikt om critici van het communistische regime vast te houden. Na verloop van tijd werden echter ook prostituees, drugsverslaafden en andere mensen die schuldig waren aan lichte vergrijpen naar de kampen gestuurd. In de jaren negentig werden veel aanhangers van de spirituele beweging Falun Gong naar de kampen gestuurd nadat de regering de organisatie als sekte had bestempeld.
China’s nieuwe leider Xi Jinping heeft woensdag op een bijeenkomst van niet-partijgebonden bewegingen gezegd dat de Communistische Partij moet leren omgaan met „scherpe” kritiek vanbuiten.
Partijleden „moeten lef tonen om de waarheid te spreken, advies geven, ook wanneer dat onwelgevallig is, en nauwlettend de stem van het volk weerspiegelen”, hield Xi zijn gehoor voor.
Zijn opmerkingen verspreidden zich al vlug over Chinese sociale media. Sommige Chinezen reageerden hoopvol, maar de meesten ontvingen Xi’s woorden met scepsis of zelfs onverholen cynisme. Critici van partij en regering worden immers al decennia opgesloten. Media en internet zijn onderworpen aan strenge censuur.
„Scherpe kritiek? We kunnen niet eens commentaar leveren op nieuwsberichten, laat staan dat we scherpe kritiek kunnen leveren”, schreef de in Peking gevestigde jurist Zhang Xing op zijn microblog.
Volgens de in Sjanghai woonachtige geleerde Zhao Chu probeert Xi het landsbestuur meer open te laten lijken, terwijl de duimschroeven in werkelijkheid worden aangedraaid.