Buitenland

„54 landen betrokken bij detentie en uitlevering terrorismeverdachten”

Zeker 54 landen zijn betrokken geweest bij het wereldwijde detentie- en uitzettingsprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in de jaren na 11/9. Dat schrijft CNN op basis van een studie van mensenrechtenorganisatie Open Society Justice Initiative.

Redactie digitale media
6 February 2013 10:36Gewijzigd op 15 November 2020 01:47
Foto EPA
Foto EPA

De organisatie stelt dat 136 terrorismeverdachten door de inlichtingendienst naar een ander land zijn gebracht voor verhoor of zijn vastgehouden in door de CIA gerunde geheime gevangenissen buiten de VS.

Open Society Justice Initiative baseert zich onder meer op officiële documenten van buitenlandse en Amerikaanse overheden, onderzoek van het Europese parlement en bevindingen van andere mensenrechtenorganisaties.

De CIA zou verdachten niet alleen hebben vastgehouden in Afghanistan en Guantanamo Bay op Cuba, maar ook in Litouwen, Marokko, Polen, Roemenië en Thailand.

Landen als Azerbeidzjan, Denemarken, Malawi, Kenia, Zimbabwe, Maleisië en Sri Lanka zouden betrokken zijn geweest bij verhoren, marteling of de arrestatie van terreurverdachten. Verschillende landen zouden ook vliegtuigen van de CIA toestemming hebben gegeven voor tussenlandingen op hun grondgebied.

Voorstanders van het detentie- en uitleveringsprogramma van de CIA stellen dat het een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de nationale veiligheid na de aanslagen in 2001. Marc Thiessen, speechschrijver van oud-president George W. Bush zegt tegenover CNN dat zonder het CIA-programma „er geen twaalf jaar zonder terroristische aanslagen zouden zijn geweest.”

De Washington Post heeft een infographic met de landen die de CIA assisteerden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer