Buitenland

„Berlusconi is gevaar voor Italië”

ROME (ANP) – Silvio Berlusconi is met zijn verkiezingsbeloftes een gevaar voor Italië. Dit heeft premier Mario Monti maandag gezegd in een reactie op een uitspraak van de centrumrechtse leider zondag; Berlusconi beloofde de Italianen 4 miljard euro aan belastinggeld terug te geven als hij de verkiezingen wint.

4 February 2013 18:15Gewijzigd op 15 November 2020 01:45
Silvio Berlusconi. Foto EPA
Silvio Berlusconi. Foto EPA

Berlusconi deed er maandag nog een schepje bovenop: hij beloofde een amnestie voor belastingfraudeurs als de Italianen hem op 24 en 25 februari aan een meerderheid helpen in Kamer en Senaat. Monti ziet met lede ogen aan hoe de beursanalisten al aangeven dat zij minder vertrouwen hebben in Italië.

President Giorgio Napolitano ontsloeg Berlusconi in november 2011 als premier omdat de financiële markten steeds minder fiducie hadden in Italië. De rente die het Zuid-Europese land moest betalen om de gigantische staatsschuld te herfinancieren, werd daardoor steeds hoger. In Duitsland groeide de zorg dat de eurozone er naast Griekenland een nieuw zorgenkindje bij zou krijgen, dat bovendien te groot is om te redden.

Monti kreeg van Napolitano de opdracht als chef van een zakenkabinet de economie te saneren. ‘Il professore’ (Monti) zei maandag op de Italiaanse tv dat hij toen een rampzalige toestand heeft aangetroffen die hem ertoe noopte de belastingdruk te verhogen. Daarom voerde hij de IMU in, de gehate belasting op de eerste woning, die vorig jaar 4 miljard euro opleverde. Dat bedrag wil Berlusconi meteen teruggeven, als hij de verkiezingen wint.

Maandag kwam Berlusconi met een nieuw ‘populair’ voorstel: een amnestie voor belastingfraudeurs. De mediamagnaat is overigens zelf ook belastingfraudeur. Berlusconi werd vorig jaar in eerste aanleg tot 4 jaar cel veroordeeld in het Mediaset-proces. Belastingontduiking is een soort nationale sport in Italië: elk jaar wordt er naar schatting 100 miljard euro aan verschuldigde belasting niet afgedragen.

In Italië is er sinds 1973 vijf keer een zogeheten condono fiscale geweest. Belastingfraudeurs konden toen strafvervolging afkopen door alsnog te betalen, maar dan een gereduceerd bedrag. Opeenvolgende ministers van Financiën haalden zo meer dan 100 miljard euro op, maar centrumlinks vind die regelingen immoreel, want de eerlijke burger betaalt meer dan de fraudeur.

„Ik ben in dezen altijd tegengewerkt door links”, aldus Berlusconi maandag. „Als ik de meerderheid krijg, wordt het gedaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer