Buitenland

„Homohuwelijk betekent einde mensenrechten”

PARIJS – De invoering van het homohuwelijk betekent het „einde van de rechten van de mens”. Dat zei de voorzitter van de Franse christendemocraten en oud-minister Christine Boutin vrijdagmorgen in het programma Radio Classique.

Redactie digitale media
1 February 2013 14:00Gewijzigd op 15 November 2020 01:43
Christine Boutin. Archieffoto EPA
Christine Boutin. Archieffoto EPA

Bij het ”huwelijk-voor-allen” –zoals het homohuwelijk in Frankrijk wordt genoemd– gaat het niet om homoseksuelen maar zijn de mensenrechten in het geding, meent Boutin die momenteel geen zetel in het Franse parlement bezet. Ze ziet een verband tussen het homohuwelijk, adoptie van kinderen door homoseksuele echtparen en het draagmoederschap. „Beschouwen wij de man en de vrouw als de alpha en de omega van ons sociaal bouwwerk of krijgt de mens daarentegen een relatieve waarde, wordt die een object van commercialisering?”, zo vroeg Boutin zich hardop af.

De kwestie van het homohuwelijk „gaat veel verder dan homoseksualiteit of homoseksuelen”, aldus Boutin. Het gaat om „onze fundamentele principes van 1789, die van Frankrijk het land van de mensenrechten maakten. Het zijn de mensenrechten die op het punt van instorten staan.”

In Frankrijk houdt de voorgenomen invoering van het homohuwelijk –een van de verkiezingsbeloftes van de vorig jaar tot president gekozen François Hollande– de politieke gemoederen flink bezig. Een thema dat de discussie doorkruist, is het draagmoederschap, dat in Frankrijk is verboden maar in omliggende landen als België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk wel is toegestaan. Tegenstanders van het homohuwelijk vrezen dat invoering ervan tevens de deur opent naar legalisering van het draagmoederschap.

Sinds afgelopen dinsdag is de het Franse parlement bijeen om over de invoering van het homohuwelijk te debatteren, wat van tijd tot tijd het nodige verbale vuurwerk oplevert. Zo verklaarde een van de voorstanders van het homohuwelijk, de socialist Christian Assaf, afgelopen woensdag dat de „tijd van de roze driehoek voorbij” is, daarmee verwijzend naar het symbool dat homoseksuele gevangenen in nazi-Duitsland op hun kampkledij moesten dragen. De afgevaardigden van de oppostionele UMP reageerden woedend.

De Assemblée nationale is nog tot 12 februari bijeen om over het homohuwelijk te discussiëren. Op die dag vindt de stemming plaats. De verwachting is dat een meerderheid het wetsontwerp zal steunen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer