Buitenland

Berlijn vreest aanslagen bij missie Mali

BERLIJN – De Duitse deelname aan de missie in Mali brengt het risico met zich mee van aanslagen in Duitsland of op Duitse doelen in het buitenland.

Buitenlandredactie
30 January 2013 11:27Gewijzigd op 15 November 2020 01:40
Foto EPA
Foto EPA

Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag gezegd.

Het ministerie benadrukte dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een ophanden zijnde aanval. Het kan echter niet worden uitgesloten dat extremisten de Duitse inzet in Mali als argument zullen gebruiken om op te roepen tot terreuraanslagen, aldus het ministerie.

Duitsland heeft drie transportvliegtuigen ingezet om Afrikaanse troepen naar de Malinese hoofdstad Bamako te vervoeren. Daarnaast wil de regering in Berlijn een toestel sturen om Franse vliegtuigen in de lucht bij te tanken.

Duitsland heeft ook 15 miljoen euro uitgetrokken voor een fonds van de Verenigde Naties om de Malinese regering te ondersteunen.

Tijdens een donorconferentie in Ethiopië werd dinsdag van diverse kanten hulp toegezegd voor de strijd in Mali. Groot-Brittannië wil ongeveer 240 militairen naar Mali en andere West-Afrikaanse landen sturen om troepen te trainen. De Verenigde Staten willen onbemande vliegtuigen inzetten en die stationeren in het noorden van Niger. Het gaat om verkenningsvliegtuigen die het uitgestrekte woestijngebied van Noord-Mali in de gaten te houden.

In totaal werd er 338 miljoen euro toegezegd voor de financiering van de Afrikaanse troepenmacht in Mali. De Afrikaanse troepen vechten samen met Franse militairen tegen moslimrebellen die het noorden van het land in handen hebben. Sinds de inzet van de Franse militairen zijn er al diverse steden heroverd op de opstandelingen. Woensdag werd gemeld dat Franse troepen zijn aangekomen op het vliegveld van de stad Kidal. De plaats was het laatste bolwerk van de moslimextremisten in het noorden van het Afrikaanse land.

Tijdens de conferentie in Ethiopië doneerde de Europese Unie 50 miljoen euro. Nederland zegde 5 miljoen euro toe.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Timmermans, wil dat de EU de regering van Mali aanspreekt op recente mensenrechtenschendingen door het leger van het Afrikaanse land. Hij schreef dat dinsdag aan de Tweede Kamer. Vorige week werd bekend dat Malinese soldaten zich schuldig maken aan standrechtelijke executies van tegenstanders.

Islamitische strijders die door het Franse offensief in Mali op de vlucht zijn geslagen kunnen via buurland Algerije weer terugkeren naar Libië, waardoor Libië het gevaar loopt in handen van terroristen te komen. Daar heeft Tarek Mitri, de speciale gezant van de VN in Libië, dinsdag voor gewaarschuwd, nadat bekend werd dat de Fransen verder oprukken riching het noorden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer