Buitenland

Israël bezorgd over chemische aanval

JERUZALEM – In Israël is grote bezorgdheid ontstaan over de mogelijkheid dat radicale groepen in Libanon of Syrië in het bezit komen van chemische wapens.

Alfred Muller
29 January 2013 10:34Gewijzigd op 15 November 2020 01:38
Iron Dome. beeld EPA
Iron Dome. beeld EPA

Premier Benjamin Netanyahu heeft de laatste dagen meermalen overleg gevoerd over de mogelijke gevolgen van de burger­oorlog in Syrië voor Israëls veiligheid. In Israël bestaat al geruime tijd de vrees dat de Syrische chemische en andere geavanceerde wapens in handen zullen vallen van Hezbollah of andere radicale groepen, zoals de aan al-Qaida verbonden Jab­hat al-Nusra.

Netanyahu zei zondag bij de opening van de kabinetsvergadering dat Israël dient te letten op „de dodelijke wapens in Syrië, dat steeds meer uit elkaar valt.” In verband met de spanningen in het Midden-Oosten wil Netanyahu zo snel mogelijk een breed en stabiel kabinet formeren.

Vicepremier Silvan Shalom zei tegenover de Israëlische leger­radio dat er een „rode lijn” wordt overschreden als islamitische terreurorganisaties in het bezit komen van deze wapens.

De Israëlische minister van het Thuisfrontcommando, Avi Dichter, noemde Syrië „een supermacht” op het gebied van chemische wapens. Hij zei dat Israël de situatie nauwlettend volgt en dat ook andere landen verontrust zijn.

De krant Ma’ariv meldde maandag dat Netanyahu de nationale veiligheidsadviseur, Ya’akov Amidror, naar Moskou heeft gestuurd voor besprekingen over het Syrische wapenarsenaal. Rusland hield de afgelopen dagen een grote marineoefening in het oostelijk gebied van de Middellandse Zee. Die zou bedoeld zijn om westerse machten duidelijk te maken dat Moskou geen gewapende interventie in Syrië zal dulden.

Het Israëlische leger heeft twee Iron Domesystemen in Noord-Israël geplaatst. De raketafweer is in staat projectielen te onderscheppen die Hezbollah op Noord-Israël af kan vuren in respons op een Israëlische aanval op deze terreurgroep. De leger­woordvoerder zei echter dat het bij de oefening ging om een routineoperatie.

Het ministerie van Defensie liet weten dat het tests heeft uitgevoerd met een verbeterde versie van het Iron Domesysteem. Deze uitvoering is in staat om raketten op grotere afstand te onderscheppen, heeft een kortere reactietijd en kan ook adequaat functioneren als een aantal salvo’s tegelijkertijd wordt afgevuurd.

De laatste oorlog tussen Israël en Hezbollah werd gevoerd in de zomer van 2006. Deze ontstond nadat de terreurbeweging Israël binnenviel, een grenspatrouille aanviel en Israëlische soldaten ontvoerde naar Libanon. Hezbollah schoot destijds naar schatting bijna 4000 raketten vanuit Libanon naar Noord-Israël.

Volgens Ynet heeft Israël ook het hekwerk aan de grens met Syrië verbeterd. Dit is uitgerust met waarnemingssystemen om de militairen accurate inlichtingen te kunnen verschaffen over de ontwikkelingen in Syrië.

De Amerikaanse regering heeft volgens westerse bronnen aan Jordanië en Turkije gevraagd om in actie te komen als Syrië chemische wapens gebruikt. Beide landen zouden echter geweigerd hebben interventie te beloven, tenzij Syrië deze wapens tegen de eigen bevolkingen gebruikt.

In Syrië bevinden zich tientallen opslagplaatsen en productie­faciliteiten voor chemische wapens. Interventie zou uitgebreid inlichtingenwerk, planning en middelen vereisen.

In december noemde de Amerikaanse president Obama het gebruik van chemische wapens „totaal onacceptabel.” De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Clinton, zei tegelijkertijd dat het inzetten van chemische wapens een overschrijding van een rode lijn betekent voor de VS.

Het in 1997 van kracht geworden Verdrag Chemische Wapens verbiedt de productie, het bezit en de overdracht van chemische wapens. Het verdrag is ondertekend door 188 staten en is daarmee een van ’s werelds meest gesteunde internationale verdragen.

Syrië weigert toe te treden omdat Israël zijn nucleaire programma niet heeft opgegeven en omdat Israël weigert toe te treden tot het non-proliferatieverdrag. Dit is een verdrag dat het bezit van kernwapens beperkt.

Irak gebruikte in 1982 chemische wapens in de oorlog tegen Iran. In 1988 gebruikte de Iraakse dictator Saddam Hussein de wapens tegen de Koerden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer