Record vroegtijdige Duitse schoolverlaters
BERLIJN (ANP) – Het aantal leerlingen dat zijn beroepsopleiding niet afmaakt, was in 2011 in Duitsland niet zo hoog sinds de economische opleving na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990. Dat blijkt uit een evaluatie van het instituut voor beroepsopleidingen, die naar de regering is gestuurd. De krant Die Welt schrijft er vrijdag over.
In 2011 brak bijna een op de vier leerlingen zijn opleiding af. De verschillen tussen de deelstaten waren groot. In Mecklenburg-Voor-Pommeren en Berlijn braken de meeste leerlingen hun opleiding af (1 op de 3). In Baden-Württemberg en Beieren gingen de minste studenten zonder diploma naar huis (1 op de 5).
Ook de verschillen tussen opleidingen zijn groot. Zo maakt ongeveer de helft van de studenten aan de horecascholen zijn opleiding niet af. Maar er is bijna geen elektronicamonteur die zonder papiertje vertrekt.
Het instituut dat de evaluatie maakte, ziet een duidelijk verband tussen de conjunctuur en het aantal voortijdig schoolverlaters. Gaat het goed met de economie, dan zijn studenten eerder bereid hun studie voor een baan te verruilen.
Eerder deze maand maakte het ministerie van Onderwijs bekend dat het aantal leerlingen in Nederland dat zonder diploma van school gaat, verder is gedaald. De grootste uitval zit in het mbo.