Kadyrov stevent in Tsjetsjenië af op zege
Tsjetsjenië heeft zondag vrijwel zeker Ahmed Kadyrov gekozen tot president in de verkiezingen die de Russische autoriteiten hadden georganiseerd. De eerste officiële resultaten werden pas in de loop van maandag verwacht, maar de overwinning kan Kadyrov, de door Moskou gesteunde kandidaat, nauwelijks ontgaan.
Op basis van de eerste resultaten komt Kadyrov uit op rond de 80 procent van de stemmen, meldde het persbureau ITAR-Tass. „Naar alle waarschijnlijkheid is er geen tweede ronde meer nodig”, zei de Tsjetsjeense premier Anatoli Popov. Een tweede stemronde zou de beslissing hebben moeten brengen als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen zou hebben behaald.
De opkomst onder de ongeveer 561.000 Tsjetsjeense kiesgerechtigden was hoog. Volgens de door Moskou aangestelde kiesraad van de opstandige Kaukasus-republiek bracht ruim 81 procent zijn stem uit. Ook 30.000 permanent in Tsjetsjenië gestationeerde Russische militairen mochten deelnemen aan de verkiezingen. Tsjetsjeense vluchtelingen in de naburige deelrepubliek Ingoesjetië konden zich per bus de grens over laten brengen om te kunnen te stemmen. Maar weinig vluchtelingen zouden van die mogelijkheid gebruik hebben gemaakt.
Kadyrov werd in 2000 door het Kremlin aan het hoofd gesteld van het pro-Russische bestuur in Tsjetsjenië. Dit voorjaar werd hij benoemd tot interim-president. Kadyrov bracht zijn stem uit in zijn woonplaats Tsentoroi. Hij beloofde als president een onderzoek in te stellen naar alle misdaden in Tsjetsjenië sinds de val van de Sovjet-Unie.
Kadyrov was vooraf al vrijwel zeker van de overwinning. Zijn twee belangrijkste tegenstanders vielen in de aanloop naar de verkiezingen af; de ene werd plotseling een naaste medewerker van de Russische president Vladimir Poetin, de tweede mocht van de kiesraad niet meedoen. De overige zes kandidaten zijn nauwelijks bekend.
Veel mensenrechtenbewegingen en buitenlandse waarnemers hebben kritiek op de verkiezingen omdat het geweld in de regio volgens hen een eerlijke stembusgang in de weg staat. De Russische autoriteiten hopen juist dat de verkiezingen laten zien dat de situatie na jaren van oorlog is genormaliseerd. Gewelddadige incidenten werden gisteren niet gemeld.