Freedom House: Israël enige vrije land Midden-Oosten
Israël is het enige vrije land in het Midden-Oosten. Dat stelt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House in de jaarlijkse vrijheidsindex die vorige week verscheen.
In de afgelopen jaren zagen verschillende controversiële wetsvoorstellen het licht. Voorstellen die een bedreiging vormden voor de vrijheid van meningsuiting. Maar, schrijft Freedom House in het rapport ”Vrijheid in de wereld 2013”, „in de meeste gevallen zijn deze voorstellen geblokkeerd door de regering of het parlement, of door het Israëlische hooggerechtshof.”
Freedom House signaleert vooruitgang in Libië en Egypte. Beide landen worden in de vrijheidsindex gerangschikt als ‘gedeeltelijk vrij’, waar ze jarenlang als ‘niet vrij’ werden gekwalificeerd.
Libië kampt in grote delen van het land nog steeds met een gebrek aan daadkrachtig overheidsbestuur. Ook lijdt het onder de acties van lokale milities en radicale islamisten. Toch slaagde het land er het afgelopen jaar in vrije verkiezingen te organiseren en is er sprake van verbetering op het gebied van vrije meningsuiting, aldus Freedom House.
Ook in Egypte is vooruitgang geboekt, al zijn er zorgen over vrijheidsbeperkende maatregelen in de nieuwe grondwet en de vervolging van kritische journalisten. Freedom House ziet het „Egyptische democratische experiment” als bepalend voor de toekomst van het Midden-Oosten. Of dat experiment slaagt, hangt volgens de organisatie in sterke mate af van de bereidheid van de regerende islamisten om zich te onderwerpen aan de democratische normen.
Freedom House uit verder grote zorgen over het sektarische geweld in Syrië, Libanon en Irak, en de groeiende repressie van journalisten en bloggers in Iran.
Freedom House kwalificeert in de vrijheidsindex 90 landen als vrij. Ten opzichte van vorig jaar kregen drie nieuwe landen deze status. Van de 195 landen die Freedom House in het rapport opneemt, krijgen er 58 de status gedeeltelijk vrij, en 47 worden bestempeld als niet vrij.
Vier landen stegen in 2012 van gedeeltelijk vrij naar vrij: Lesotho, Senegal, Sierra Leone en Tonga. Drie landen stegen van niet vrij naar gedeeltelijk vrij: Ivoorkust, Egypte en Libië. Mali zakte van vrij naar niet vrij en Guinee-Bissau zakte van gedeeltelijk vrij naar niet vrij.
Negen landen scoren bijzonder slecht: Noord-Korea, Turkmenistan, Oezbekistan, Soedan, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Saoedi-Arabië, Syrië en Somalië.
Freedom House kwalificeert een land als vrij als er een open politiek landschap is, burgerlijke vrijheden worden gerespecteerd, en de media onafhankelijk kunnen functioneren. In een gedeeltelijk vrij land wordt slechts beperkt rekening gehouden met politieke rechten en burgerlijke vrijheden, in een niet vrij land ontbreken fundamentele politieke rechten en worden burgerlijke vrijheden systematisch ontzegd.
Bekijk hier een wereldkaart met de vrije, gedeeltelijk vrije en niet vrije landen.