Terroristen claimen 41 gijzelaars in Algerije
ALGIERS (ANP/RTR/BLOOMBERG/DPA) - De terroristische groepering Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb claimt dat ze 41 mensen heeft ontvoerd bij een aanval op een gasveld in het zuidoosten van Algerije. Onder de gijzelaars zouden zeven Amerikanen zijn. De groepering deed de claim via het Mauritaanse persagentschap ANI en eiste daar ook de verantwoordelijkheid voor de aanval op.
Bij de aanval zijn meerdere mensen gedood. Onder de slachtoffers is zeker één buitenlander. Diverse media berichten dat een Fransman en/of een Brit is omgekomen. Volgens de terroristen is de aanval een vergelding voor het gebruik van het luchtruim van Algerije door de Franse luchtmacht bij de aanvallen in Mali. De ontvoerders eisen dat Frankrjk stopt met acties in Mali en waarschuwden woensdagavond via ANI dat elke poging om de gijzelaars te redden „op een tragisch einde” zal uitdraaien. Zij hebben mijnen gelegd rond de installatie waar de 41 worden vastgehouden.
Onder de ontvoerden zouden mogelijk 13 medewerkers van een Noors oliebedrijf zijn. Het bedrijf maakte woensdag in Oslo bekend dat het zich met een „gijzelingssituatie” geconfronteerd zag, maar gaf verder geen details. Op het moment van de aanval waren 13 van de 17 medewerkers op het bedrijfsterrein.
Plaatselijke autoriteiten meldden in elk geval dat islamitische extremisten de basis voor gaswinning in Ain Aménas, 1150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Algiers, hebben aangevallen en vijf Japanners, een Noor en een Noord-Ier hebben ontvoerd. De Japanners werken voor de bouwfirma JGC, zo is in Tokio bevestigd.
De aanvallers schoten ook een veiligheidsbeambte dood, toen ze het complex vroeg in de morgen overvielen. Bij de gaswinning in Ain Aménas werken de Britse onderneming BP, de Noorse oliemaatschappij Statoil en het Algerijnse Sontatrach. Algerijnse strijdkrachten hebben zich woensdag rond het complex opgesteld, aldus waarnemers.
Ain Aménas ligt niet ver van de grens met Libië. In de Sahara zijn al jaren jihadisten actief. Zij hebben het nu speciaal gemunt op Fransen omdat Frankrijk deze maand is begonnen met militair ingrijpen in Mali. De regering in Mali wordt bedreigd door jihadisten die vorig jaar het aan Algerije grenzende noordoosten van Mali onder de voet liepen. Algerije heeft de grens met Mali op 14 januari helemaal gesloten.