Buitenland

Raad van Europa tegen doden embryo’s

De Raad van Europa heeft zijn 45 lidstaten ertoe opgeroepen stamcelonderzoek waarbij embryo’s vernietigd worden, te verbieden, en onderzoek op het gebied van stamcellen van volwassenen, te stimuleren.

Wetenschapsredactie
3 October 2003 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

De Raad van Europa stemde donderdag in met een ontwerpresolutie van de Duitse arts en raadslid dr. W. Wodarg. Wodarg wil niet alleen het maken van ’overtollige’ embryo’s voor onderzoek volledig verbieden, maar ook embryo’s die overblijven van reageerbuisbevruchtingen beschermen en niet gebruiken voor dit doel. Dat gaat verder dan een eerdere conventie van de Raad van Europa, die het lot van deze overtollige embryo’s aan de lidstaten zelf overliet.

Stamcellen zijn cellen die in de toekomst mogelijk geschikt zijn om allerlei ziekten te genezen. Ze kunnen ’geoogst’ worden uit embryo’s, maar ook uit mensen die al geboren zijn. Wodarg: „Als je ze uit een embryo haalt, zal het embryo sterven, terwijl de stamcellen ook probleemloos uit het lichaam van volwassenen kunnen worden verwijderd. Volgens mij is het onderzoek gebaseerd op het gebruik van stamcellen van volwassenen veelbelovender. In Duitsland gebeurt 90 procent van al dit soort onderzoek met stamcellen van volwassenen. In Groot-Brittanië en Zweden wordt veel meer met embryo’s gewerkt. Ik zou het liefst zien dat dat soort onderzoek gestopt wordt en dat de embryo’s niet worden gedood maar gebruikt worden voor adoptie. Als embryo’s gedood worden voor onderzoek, is niet zozeer de waardigheid van het embryo in het geding maar die van de hele mensheid.”

Tijdens de behandeling is de ontwerpresolutie nog aangescherpt door een amendement dat zegt dat Europese onderzoeksprogramma’s op het gebied van stamcellen van volwassenen moet worden gestimuleerd.

Wodarg heeft grote verwachtingen van het onderzoek aan stamcellen: „We zijn al in het stadium dat er praktijkoplossingen zijn voor het vernieuwen van hartspiercellen, maar ook van bot- en huidcellen. Op de lange termijn mogen we verwachten dat het mogelijk is zenuwcellen te vernieuwen, zodat we mensen met de ziekte van Parkinson of diabetes kunnen behandelen. Laten we echter geen valse hoop scheppen, want deze toepassingen zijn nog ver weg.”

De Raad van Europa doet aanbevelingen aan regeringen van de 45 lidstaten, maar die zijn daar niet aan gebonden. De aanbevelingen vormen echter wel een belangrijk politiek signaal. In 1950 heeft de raad het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens opgesteld. In de resolutie over stamcelonderzoek staat dat het vernietigen van menselijk leven voor onderzoek indruist tegen het recht op leven voor alle mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer