Prof. dr. G. G. de Kruijf (60) overleden
AMSTERDAM – Prof. dr. G. G. de Kruijf, hoogleraar christelijke ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Amsterdam, is dinsdagmorgen op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de universiteit dinsdag bevestigd.
Gerrit Gijsbert de Kruijf werd geboren op 1 augustus 1952 in Gouda. Hij studeerde aan de Universiteit Utrecht en werd in 1977 predikant van de hervormde gemeente te Rijnsaterwoude. Daarna diende hij de gemeente van Rotterdam (1981-1988). Sinds 1992 was hij hoogleraar christelijke ethiek, eerst in Leiden, daarna in Amsterdam.
Het onderzoek van prof. De Kruijf richtte zich vooral op de vraag wat hoop op het Koninkrijk van God (eschatologie) kan betekenen in de verschillende terreinen van het leven: politiek (globalisering, overheid, multiculturaliteit), economie (roeping en arbeid, consumptie, zondag) en lichamelijkheid (familie, homoseksualiteit, begin en einde van het leven).
Prof. De Kruijf was onder meer gasthoogleraar aan de Universiteit van Pretoria (vanaf 2009). Van 2003-2008 was hij voorzitter van de Generale Raad van Advies (GRA) van de (sinds 2004) Protestantse Kerk in Nederland. Hij adviseerde de generale synode regelmatig over ethische kwesties.
Prof. De Kruijf promoveerde in 1981 op het proefschrift ”Heiden, jood en christen. Een studie over de theologie van K. H. Miskotte”. Daarna verschenen onder meer ”Waakzaam en nuchter. Over christelijke ethiek in een democratie” (1994), ”Christelijke ethiek. Een inleiding met sleutelteksten” (1999) en, samen met Wietske de Jong (red.), ”Een lichte last. Protestantse theologen over de kerk” (2010).
Ter bemoediging kreeg prof. De Kruijf, die aan een hersentumor leed, donderdag in Amsterdam de vriendenbundel ”Verlegen om een goed woord” uitgereikt. Toen vorig jaar duidelijk werd dat hij ongeneeslijk ziek was, schreef hij voor vrienden en bekenden het boekje ”De dood van dichterbij”.
Prof. dr. F. G. Immink, rector van de Protestantse Theologische Universiteit, noemde prof. De Kruijf dinsdag een „inspirerend en markant” theoloog. „Met passie gaf hij college. Met grote betrokkenheid heeft hij studenten opgeleid voor het ambt van predikant. Uit eigen ervaring wist hij voor welke uitdagingen kerkelijke gemeenten staan en wat er tegenwoordig van predikanten verwacht wordt.”
Het vakgebied van de christelijke ethiek was prof. De Kruijf op het lijf geschreven, aldus prof. Immink. „Het ging hem om de doordenking van het gewone leven in het licht van het Koninkrijk van God. Hij hield daarbij zowel de politiek-maatschappelijke als de persoonlijke en sociale verbanden in het oog.”
Volgens de rector van de PThU was prof. De Kruijf vooral een betrokken theoloog. „Zijn theologiebeoefening stond in verbinding met de praktijk van het christelijke geloof. Dat kwam duidelijk naar voren in het boekje dat hij schreef toen duidelijk werd dat zijn ziekte ongeneeslijk was en hij moest leren leven met zijn eindigheid. In ”De dood van dichterbij” verwijst De Kruijf naar teksten die zomaar, ineens en onverwacht, nieuwe zeggingskracht krijgen. Psalmteksten, zo zegt hij, brengen je in direct contact met God. „Wanneer ik wakend in de nacht mijn geest bij U, Heer, laat vertoeven, dan mag ik weer uw goedheid proeven. (Psalm 63:3 berijmd).”
Digibron
Lees in Digibron, kenniscentrum van de gereformeerde gezindte, meer over prof. De Kruijf. Hieronder een selectie artikelen.
Van de Beek: traditioneel én modern (Reformatorisch Dagblad, 25 november 2011)
Prof. de Kruijf: Voorzichtig met beroep op geweten bij weigerambtenaar (Reformatorisch Dagblad, 23 november 2011)
Leven mag genoten worden (Reformatorisch Dagblad, 26 november 2008)
God danken voor het leven (De Waarheidsvriend, 30 oktober 2008)
Trouw blijven (De Waarheidsvriend, 23 oktober 2008)
Praten met Daniëlle (De Waarheidsvriend, 16 oktober 2008)
Gebruik geen geweld (De Waarheidsvriend, 9 oktober 2008)
Geniet het leven! (De Waarheidsvriend, 2 oktober 2008)
Strijd voor gerechtigheid (De Waarheidsvriend, 25 september 2008)
Ga niet op in je werk (De Waarheidsvriend, 18 september 2008)
Vier de zondag! (De Waarheidsvriend, 11 september 2008)
Prof. De Kruijf: Ethiek is een zaak van adviezen, niet van geboden (Reformatorisch Dagblad, 30 mei 2008)
Stichting presenteert erfenis Ter Schegget (Reformatorisch Dagblad, 10 mei 2007)
Prof. De Kruijf: Verzoening en bekering gaan gelijk op (Reformatorisch Dagblad, 4 mei 2007)
“Gesprek moet centraal staan in Protestantse Kerk” (Reformatorisch Dagblad, 21 april 2004)
“Verhul het manipulerende in ethiek niet” (Reformatorisch Dagblad, 8 januari 2002)
“Er is geen vast punt in Schrift en belijdenis” (Reformatorisch Dagblad, 16 oktober 2000)
Een schools boek over christelijke ethiek (Reformatorisch Dagblad, 7 april 1999)
“Kerk mag kwaliteit niet verspelen” (Reformatorisch Dagblad, 26 september 1998)
,Niet politiek dwingen maar apostolair dringen” Reformatorisch Dagblad, 21 februari 1996)
Dr. De Kruijf van start als kerkelijk hoogleraar (Reformatorisch Dagblad, 12 november 1994)
De Kruijf: Geen profetie van kerk in democratie (Reformatorisch Dagblad, 5 juli 1994)
Herv. synode benoemt vier hoogleraren (Reformatorisch Dagblad, 19 juni 1993)
G. G. de Kruijf tot hoofddocent in Leiden benoemd (Reformatorisch Dagblad, 20 maart 1992)