Buitenland

Discussie over euthanasie komt op gang in Frankrijk

De discussie over euthanasie komt op gang in Frankrijk. Zeker nu Frédéric Chaussoy, de behandelend arts van Vincent Humbert, woensdag heeft gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de 22-jarige jongeman, en niet diens moeder Marie. Uiteindelijk heeft hij met zijn medisch team afgelopen week de beslissing genomen om „de stekker eruit te trekken.”

Buitenlandredactie
2 October 2003 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 00:36
BERCK-SUR-MER - Marie Humbert en haar twee zoons Laurent (l.) en Guillaume (r.) verlaten de Notre Dame des Sables in het Noord-Franse Berck-sur-Mer, na een rouwplechtigheid voor hun zoon en broer Vincent, die woensdag werd begraven. Mevrouw Humbert voegde
BERCK-SUR-MER - Marie Humbert en haar twee zoons Laurent (l.) en Guillaume (r.) verlaten de Notre Dame des Sables in het Noord-Franse Berck-sur-Mer, na een rouwplechtigheid voor hun zoon en broer Vincent, die woensdag werd begraven. Mevrouw Humbert voegde

De arts van het ziekenhuis van Berck-sur-Mer, even ten zuiden van Boulogne aan het Kanaal, voorkomt met zijn verklaring dat Marie Humbert (48) vervolgd wordt wegens moord. In Frankrijk zijn euthanasie en moord volgens de wet gelijkgesteld. Zelf riskeert Chaussoy nu daarvoor vervolgd te worden, terwijl Marie Humbert alleen een proces wegens poging tot moord te wachten staat. Vincents broer Laurent heeft de beslissing van de arts inmiddels „uiterst dapper” genoemd. Oud-minister Bernard Kouchner van Volksgezondheid heeft zich in dezelfde termen uitgelaten.

De zaak kwam aan het rollen toen Marie Humbert vorige week woensdag een overdosis slaapmiddelen toevoegde aan een infuus van haar zoon Vincent. Die was al drie jaar verlamd, bijna blind en niet in staat tot spreken na een verkeersongeluk. Hij werd kunstmatig beademd.

Vincent was zich al die tijd volledig bewust van zijn hopeloze toestand en wist dat hij nog 25 jaar kon leven als een plant. Alleen één duim kon hij nog bewegen. Op die manier heeft hij letter voor letter een boek gedicteerd aan zijn moeder, waarin hij vraagt te mogen sterven. Ook schreef Vincent Humbert een brief aan president Chirac met het verzoek zijn moeder toestemming te verlenen hem te helpen bij euthanasie, omdat hij dat zelf niet kon. Het antwoord was negatief, maar Chirac heeft Vincent wel regelmatig gebeld. Zijn vrouw Bernadette is zelfs op bezoek geweest in het ziekenhuis in het Noord-Franse Berck-sur-Mer.

De uitvaart van Vincent Humbert, een vrijwillige brandweerman, heeft woensdag plaatsgevonden in Berck-sur-Mer in aanwezigheid van zijn moeder, de arts Chaussoy en een hoge ambtenaar van het Elysée als afgevaardigde van president Chirac. Minister Perben van Justitie heeft de procureur in Boulogne opdracht gegeven zo humaan mogelijk te handelen in deze zaak.

De discussie over euthanasiewetgeving is met deze zaak in werking gezet in Frankrijk. Tot dusverre was die taboe. Het linkse spectrum van de politiek bepleit een geleidelijke legalisering van euthanasie. De communistische afgevaardigde in het parlement Alain Bouquet dringt aan op een groot nationaal debat dat volgens hem uiteindelijk zal leiden tot een noodzakelijke legalisering.

Premier Raffarin wil wel een debat over euthanasie, maar toont zich een tegenstander van wetgeving daaromtrent. Het leven behoort niet tot het domein van de politiek, vindt hij. Dit in tegenstelling tot minister Fillon van Sociale Zaken, die aandringt op een debat, net als zijn collega Mattéi van Volksgezondheid, en Jean-Louis Debré, voorzitter van de Nationale Assemblee, die een parlementaire informatiecommissie over euthanasie vraagt.

De voorzitter van de centrumrechtse UMP (Unie voor de Presidentiële Meerderheid), Jacques Barrot, dringt aan op een speciale commissie die zich beraadt op „bezinning rond het levenseinde.” Barrot toont zich in de wandelgangen een tegenstander van gemorrel aan de bestaande wetgeving die euthanasie verbiedt, maar vindt wel dat er een discussie op gang moet komen. Hij legt de nadruk op palliatieve zorg. Kamerlid Christine Boutin van de UMP is fel tegenstander van elke legalisering van euthanasie dan ook. „Als men het verbod om te doden betwijfelt, komt men aan de fundamenten van onze samenleving”, aldus Boutin, die zichzelf „verantwoordelijk” voelt voor de dood van Humbert.

Officiële cijfers zijn er niet, omdat euthanasie in Frankrijk verboden is. Naar verluidt zijn er ten minste 1500 gevallen per jaar en een op de twee artsen in Frankrijk lijkt bereid euthanasie toe te passen als er geen enkele hoop meer is, met oud-minister Bernard Kouchner, zelf arts, voorop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer