Buitenland

Bezuinigingen op straatwerk ramp voor Colombiaanse jongeren

Duizenden verlaten en misbruikte jongeren in de straten van de Colombiaanse hoofdstad Bogota dreigen van iedere hulp verstoken te raken doordat de regering het mes heeft gezet in het straatwerk, een specifieke tak van de jeugdzorg. Veel van de jongeren zijn werkzaam in de prostitutie.

Vanessa Arrington (AP)
2 October 2003 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Een commissie van het nationale instituut voor welzijn en gezinszorg oordeelde dinsdag dat de stichting Renacer, die het straatwerk coördineert, niet langer kan voldoen aan de subsidie-eisen. Ook is er in tehuizen en behandelcentra geen ruimte meer om nieuwe jongeren op te nemen. Volgens het hoofd van het instituut, Alexandra Rodriguez, heeft het geen zin geld in het straatwerk te steken als dat niet kan worden ondersteund met opvang in centra.

De bezuiniging betekent voor Renacer een jaarlijkse inkomstenderving van ruim 50.000 euro en is nagenoeg de doodssteek voor het straatwerk van de particuliere stichting. Vrijwilliger en straatwerker Timothy Ross vreest dat naar schatting 5000 jongeren in Bogota „volledig in de handen van pooiers” zullen belanden. De overheid blijft andere programma’s van Renacer steunen, maar zonder straatwerk dreigt die hulpverlening zinloos te worden. „Wat zij hebben gedaan, is de ruggengraat van het hele programma uitsnijden”, zegt Ross, die al tien jaar voor Renacer werkt. „De harde kern van de straatjongeren zal er het meest onder te lijden hebben.”

De meeste jongeren over wie Renacer zich ontfermt worden benaderd door straatwerkers, die daarvoor bordelen, bars en stripteasetenten aflopen. Veel potentiële cliënten weigeren naar de centra van Renacer te komen en de straatwerkers doen er in veel gevallen maanden over hun vertrouwen te winnen. Het contact wordt niet zelden bemoeilijkt doordat gezinsleden het prostitueren aanmoedigen vanwege het geld dat het opbrengt.

Renacer, ”wedergeboorte” in het Spaans, verstrekt ook medicijnen aan de jongeren, van wie er veel lijden aan syfilis, HIV en andere seksueel overdraagbare ziekten. Ook worden depressiviteit en drugsmisbruik behandeld.

De stichting heeft centra in het gehele land, maar de voornaamste straatwerkprogramma’s zijn opgezet in Bogota en in de kustplaatsen Barranquila en Cartagena. Nu is alleen het straatwerk in Bogota geëlimineerd, maar gevreesd wordt dat er meer bezuinigingen volgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer