Binnenland

Meer crimineel geld afgepakt dan in 2011

AMERSFOORT (ANP) – Er is vorig jaar bijna 50 miljoen euro afgepakt van criminelen. Dat is 11 procent meer dan de 44,6 miljoen aan crimineel vermogen die opsporingsdiensten in 2011 van misdadigers afpakten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het bedrag van 50 miljoen euro bestaat uit onder meer ontnemingen van het Openbaar Ministerie (OM), boetes en schikkingen met verdachten.

8 January 2013 13:00Gewijzigd op 15 November 2020 01:12

Later dit jaar wordt bekend hoeveel geld andere speurders, van onder meer de Belastingdienst, FIOD en SIOD hebben teruggehaald uit het criminele circuit.

Twee jaar geleden is 20 miljoen euro vrijgemaakt voor het project ‘Afpakken’, waarin OM, de politie en andere opsporingsdiensten samenwerken. Dit project, waarin alle partijen samenwerken om op zo slim mogelijke wijze zo veel mogelijk vermogen in beslag te nemen en terug te halen, moet uiteindelijk 60 miljoen euro opleveren. Samen met de ‘traditionele’ ontnemingen en boetes, moet het er in 2018 op neerkomen dat jaarlijks 100 miljoen euro van misdadigers wordt afgepakt.

Criminelen moeten in hun portemonnee geraakt worden, is het devies. Daar doet het de meeste pijn, niet alleen omdat ze geld kwijtraken, maar ook hun status in het criminele milieu. In 2010 werd 55 miljoen euro afgepakt van veroordeelde misdadigers, in 2009 50 miljoen.

Onder meer de Belastingdienst, FIOD, SIOD, politie, Koninklijke Marechaussee en Centraal Justitieel Incassobureau leggen nu zo snel en zo veel mogelijk beslag op geld en (luxe) goederen. Vroeger kwam een crimineel eerst voor de rechter en werd na die zaak in een apart proces bepaald hoeveel crimineel verdiend geld hij aan de Staat moest teruggeven.

Die procedure bestaat nog steeds, maar nu beginnen de opsporingsdiensten al met beslag leggen als er alleen een verdenking is. Geld, panden en goederen als dure auto’s en sieraden worden ‘bevroren’. Op die manier is zeker dat er na de rechtszaak ook echt geld kan worden geïnd van een crimineel en dat niet alles is weggesluisd. Het beleid is erop gericht slachtoffers hun geld terug te kunnen geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer