Annan wil voor 2006 democratie in Birma
Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de internationale gemeenschap opgeroepen ervoor te zorgen dat Birma uiterlijk 2006 een democratisch bestel heeft. Annan riep verder de junta op oppositieleidster Aung San Suu Kyi en de leden van de Nationale Liga voor Democratie die samen met haar werden opgepakt onmiddellijk vrij te laten en een werkelijke dialoog met hen aan te gaan.
Zo niet, dan zal de Algemene Vergadering van de VN zich moeten beraden op maatregelen die verzoening en democratisering dichterbij kunnen brengen, zei Annan. De secretaris-generaal bracht dinsdag een rapport uit over de situatie in Birma, waar volgens hem weinig vooruitgang in democratische richting te bespeuren valt.
Annan had dinsdag ook een ontmoeting met de Birmaanse minister van Buitenlandse Zaken, Win Aung, om persoonlijk zijn boodschap over te brengen dat Suu Kyi zo snel mogelijk dient te worden vrijgelaten.
Annans speciale gezant voor Birma, de voormalige Maleisische diplomaat Razali Ismail, bracht gisteren een bezoek aan de Birmaanse premier Khin Nyunt, met wie hij ongeveer een uur sprak. Daarna ging Razali naar Suu Kyi in haar woning aan een meer in Rangoon en onderhield zich ongeveer anderhalf uur met haar. Hij wilde na afloop van de bezoeken geen mededelingen doen.
De voorzitter van de liga van etnische Shan-volken, Hkun Tun Oo, zei dat Razali van plan was met Suu Kyi te praten over de rol van haar Nationale Liga voor Democratie in een door de junta voorgestelde ’routekaart’ naar democratie. Razali sprak ook met Hkun Tun Oo en de leiders van vijf andere etnische politieke partijen.
Khin Nyunt zal volgende week een bijeenkomst bijwonen van de Asean (Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen) in het Indonesische Bali. Het Singaporese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat op de conferentie ook gesproken zal worden over de gevangenschap van Suu Kyi.
Het streven van de VN is om een democratisch Birma te hebben als het land in 2006 het voorzitterschap overneemt van de Asean. Behalve Birma maken Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam deel uit van deze organisatie. Een VN-medewerker zei dat Annan in gesprekken met de presidenten van Indonesië en de Filipijnen en met ministers van de andere Asean-landen steun heeft gekregen voor zijn campagne om de democratisering van Birma te bespoedigen.