Israël breidt barrière tegen Palestijnen uit
Het Israëlische kabinet heeft woensdag ingestemd met de voortzetting van de bouw van de veiligheidsbarrière tegen Palestijnse terroristen. De regering ging akkoord met de tweede fase, een muur van 45 kilometer lengte in door Israël bezet Palestijns gebied.
Het traject loopt ongeveer van de Joodse kolonie Elkana bij Qalqilya naar de militaire gevangenis van Ofer bij Ramallah, ten noorden van Jeruzalem. De muur sluit niet aan op het eerste gedeelte, om tegemoet te komen aan de Amerikaanse kritiek op de barrière.
De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, maakten hun ongenoegen over het project herhaaldelijk kenbaar. De afgrendeling van de Palestijnen door muren en hekken zou de vredesinspanningen van Washington ondermijnen. De Verenigde Naties laakten eerder deze week de bouw van de afscheidingen als illegale annexatie van Palestijns gebied.
Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem worden door de tweede fase van de barrière 80.000 Palestijnen vrijwel volledig geïsoleerd van de buitenwereld. Het tweede gedeelte moet in tegenstelling tot het 143 kilometer lange eerste stuk ook nederzettingen beschermen die diep in bezet gebied liggen.
Volgens de Israëlische minister van Justitie, Lapid, geschiedt de bouw in samenspraak met de Verenigde Staten en is de muur enkel bedoeld om terroristische zelfmoordenaars te weren. In Washington werd dinsdagavond door het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld dat de VS nog geen onmiddellijke plannen hebben om te korten op de financiële steun aan de Joodse staat. Een woordvoerder kon evenwel niet uitsluiten dat de omstreden muur die Israël bouwt, kan leiden tot een afname van de Amerikaanse kredieten van 3 miljard dollar per jaar voor de komende drie jaar. De VS dreigden eerder de gemaakte kosten voor de muur in te houden op de toegezegde bedragen. De hele muur zal mogelijk anderhalf miljard dollar gaan kosten.
Als Israël een hek bouwt om Palestijnse terroristen buiten de deur te houden, omvat dat hek ook Ariel. De 18.000 Israëliërs in deze nederzetting op de Westelijke Jordaanoever kunnen zich niet anders voorstellen. Ariel is de op een na grootste nederzetting op de Westoever, maar de inwoners zien zichzelf uitsluitend als inwoners van Israël. Premier Sharon is het eigenlijk met de kolonisten eens. Hij kan ook moeilijk anders: zou Ariel buiten het hek komen te liggen, dan kan Sharon de stemmen van een belangrijke groep kiezers, de kolonisten en hun sympathisanten, op zijn buik schrijven.
Woensdag nam Sharons regering een besluit dat beide partijen voorlopig tevreden moet houden. Er komt alleen ten oosten van Ariel een hek en dat staat niet in verbinding met het ’hoofdhek’, dat vlak langs Israël loopt, min of meer over de ”groene lijn”, die voor de oorlog van 1967 de grens tussen Israël en de Westoever vormde. Het stuk tussen het hek om Ariel en het ’hoofdhek’ wordt voorlopig bewaakt door middel van controleposten en andere obstakels.
De Palestijnse Autoriteit heeft op haar beurt woensdag de Verenigde Naties gevraagd in te grijpen om de bouw van de veiligheidsbarrière tegen Palestijnse terroristen stil te leggen. De Palestijnen noemen de muur een ”apartheidsmuur”, die het leven van zeker 16.000 Palestijnen in vijf dorpen al ernstig belemmert.