Kierkegaard dit jaar breed herdacht
De 200e geboortedag van Kierkegaard dit jaar wordt wereldwijd uitbunding gevierd. In Denemarken zijn de activiteiten al niet meer te overzien, met bijna maandelijks lezingen, conferenties, radio- en televisieprogramma’s, concerten, theater- en filmvoorstellingen – dit alles om de grootste Deense denker aller tijden te gedenken. Volgende maand wordt er een website gelanceerd waarop alle activiteiten staan: www.kierkegaard2013.dk.
De officiële herdenking begint op 5 mei, Kierkegaards geboortedag (5 mei 1813). De bisschop van Denemarken houdt op die dag een herdenkingspreek in de Onze-Vrouwekerk in de hoofdstad. Op de dag wordt ook de afsluiting van een Deense wetenschappelijke editie van het werk van Kierkegaard in 55 delen gevierd. Het officiële herdenkingsjaar eindigt op 11 november, de sterfdag van Kierkegaard.
Rasmus Quistgaard, coördinator van de culturele activiteiten rond de herdenking van Kierkegaards geboortedag, merkt desgevraagd op dat Kierkegaard buiten Denemarken meer belangstelling trekt dan in eigen land. „Denen kennen wel zijn naam, maar beschouwen hem toch als een wat elitaire denker die vooral interessant is voor beroepsfilosofen. Het herdenkingsjaar willen wij aangrijpen om het gedachtegoed van Kierkegaard meer onder de eigen bevolking onder de aandacht te brengen. Met name sinds de val van de Muur is Kierkegaard wereldwijd interessant geworden vanwege zijn visie op vrijheid en individualiteit.”
Ook internationaal krijgt Kierkegaards geboortejaar veel aandacht. Er worden wereldwijd congressen gehouden in de Verenigde Staten, Mexico, IJsland, Letland, Zweden, Noorwegen, Canada, Australië, Kameroen, Brazilië, Duitsland, Frankrijk. De thema’s betreffen alle mogelijk aspecten van het werk van Kierkegaard, zoals zijn houding ten opzichte van het piëtisme (in het Duitse Halle, op 13 en 14 september). In Nederland organiseert de Protestantse Theologische Universiteit op vrijdag 1 februari, in samenwerking met uitgeverij Damon en de redactieraad van Kierkegaardwerken, een symposium over Kierkegaard. Sprekers zijn filosoof Ad Verbrugge, schrijver Willem Jan Otten, theoloog Pieter Vos en de filosofen Desiree Berendsen en Karl Verstrynge.