Ook Duits onderzoek naar Jansen Steur
HEILBRONN (ANP) – Ook in Duitsland komt er een onderzoek naar de Nederlandse arts Ernst Jansen Steur. Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) opent een vooronderzoek naar medische handelingen van de in opspraak geraakte ex-neuroloog, heeft woordvoerder Harald Lustig van het OM in Heilbronn maandag laten weten.
Het onderzoek heeft betrekking op een 33-jarige vrouw, die door Jansen Steur is behandeld. Zij zei zondag in een lokale krant dat zij zich na een ruggenprik dagenlang nauwelijks kon bewegen. De Nederlandse arts zou vervolgens niet adequaat hebben gereageerd op haar klachten.
Patiënten in het ziekenhuis van Heilbronn waar de omstreden Nederlandse arts Ernst Jansen Steur werkte, hebben vermoedelijk geen schade geleden door het handelen van de arts. Dat zei de voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis, burgermeester Helmut Himmelsbach van Heilbronn.
Volgens Himmelsbach kan de zaak in Duitsland niet de dimensies aannemen zoals in Nederland. „We hebben het hier niet zoals in Nederland over neurochirurgische ingrepen.”
Hoewel de uitkomsten van een Duits strafrechtelijk onderzoek formeel geen rol spelen bij de strafzaak die in Nederland tegen de arts speelt, verwacht letselschade-expert Yme Drost dat het de beeldvorming over hem geen goed doet. „Het lijkt me niet in zijn voordeel dat hij toch weer aan het werk is”, aldus Drost.
De omstreden neuroloog Jansen Steur werd in 2003 ontslagen in het Medisch Spectrum Twente na meerdere fout gestelde diagnoses. Een van zijn patiënten pleegde zelfs zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek.
Vorige week werd bekend dat de 73-jarige omstreden neuroloog bij een ziekenhuis in het Duitse Heilbronn werkte, de Klinikum am Gesundbrunnen. Het afgelopen weekend werd hij door het ziekenhuis ontslagen.
Een woordvoerster van het ziekenhuis zei maandagochtend dat de kliniek zelf nog geen klachten heeft binnengekregen van patiënten die door de Nederlandse arts zijn behandeld. Het ziekenhuis is nog bezig met het doornemen van patiëntendossiers.
Jansen Steur is in Nederland uitgeschreven uit het artsenregister, maar dat vormde geen belemmering om in Duitsland inmiddels voor de derde keer aan de slag te gaan. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zette ruim 1,5 jaar geleden de zwarte lijst voor „medische prutsers” op de Europese agenda. Ze oogstte toen bijval van meerdere Europese collega’s.