Venetiaan stippelt beleid voor 2004 uit
De Surinaamse regering streeft ernaar in 2004 de resterende schenkingsmiddelen uit het ontwikkelingsverdrag met Nederland te bestemmen. President Ronald Venetiaan noemde woensdag geen bedrag, toen hij in het parlement in Paramaribo een uiteenzetting gaf van het in 2004 te voeren beleid.
De kwestie van besteding van middelen in het algemeen zal waarschijnlijk besproken worden als minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking begin volgende week in Suriname is voor een werkbezoek. Nederland en Suriname hanteren een sectorale benadering, waarbij het accent gelegd wordt op onderwijs, bestuur, gezondheidszorg, milieu, huisvesting en de agrarische sector.
De Surinaamse president heeft laten weten dat aan de Regeling Laagfrequente Aandoeningen, (RLA) dinsdag een einde is gekomen. Op basis van deze regeling werden in de afgelopen jaren patiënten met een levensbedreigende ziekte in Nederland behandeld ten laste van de middelen uit het ontwikkelingsverdrag. Nederland blijft voorlopig wel teams voor hartoperaties naar Suriname sturen.
In de mijnbouwsector is volgens Venetiaan in 2003 een goede basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van Suriname. Hij noemde onder meer de bauxiet- en de goudsector, die goede perspectieven bieden. Op basis van een joint venture tussen de multinationals Alcoa en BHP Billiton is de winning van bauxiet tot 2025 gegarandeerd.
Momenteel worden de bauxietvoorraden in West-Suriname geëxploreerd, terwijl de capaciteit van de fabriek in Paranam, die bauxiet tot aluinaarde verwerkt, wordt uitgebreid. Bauxiet, de grondstof voor aluinaarde, is de kurk waarop de Surinaamse economie drijft.
Bij de indiening van de begroting voor 2004 heeft Venetiaan aangegeven dat er een tekort is van bijna 371 miljard gulden. (3000 Surinaamse gulden is ongeveer 1 euro). De inkomsten van de staat zijn geraamd op bijna 1174 miljard en de uitgaven op ruim 1545 miljard gulden. De begrotingsbehandeling begint in november.