„Duits verlof voor mantelzorg flopt”
BERLIJN (ANP) – De Duitse wet op zorgverlof die begin 2012 werd doorgevoerd, heeft nog weinig zoden aan de dijk gezet. Minder dan 200 mensen hebben gebruikgemaakt van de door minister Kristina Schröder voor Familiezaken ingevoerde regeling.
De bewindsvrouw wilde met de wet de mogelijkheid scheppen „werk en zorg voor een familielid beter met elkaar te combineren”. Werknemers konden voor een periode van maximaal 2 jaar tot 15 uur per week verlof krijgen om een familielid thuis te verzorgen. Mensen krijgen daarbij een voorschot op hun loon. Als ze weer voltijd aan het werk gaan, worden de voorschotten verrekend.
Ook bedrijven maken weinig tot geen gebruik van de regeling. In Duitsland worden volgens de krant Süddeutsche Zeitung 1,6 miljoen mensen door familie of thuiszorgdiensten verpleegd. De meeste bedrijven ondersteunen werknemers die mantelzorg verlenen zelf, zonder steun van de overheid.
Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat dergelijke regelingen altijd opstarttijd nodig hebben. Vakbonden en werkgeversorganisaties moeten hun steun er voor uitspreken zodat de verlofmogelijkheden ook regel worden. De Duitse vakfederatie DGB doet de wet echter af als „overcomplexe regeling”. De wet geeft mensen geen wettelijk recht op de regeling waardoor er geen sociale dwang achter zit.