Binnenland

Lugubere rust heerst rondom ketelhuis

Bijna twee dagen na het dramatische ongeluk in de Amercentrale in Geertruidenberg is de hectiek verdwenen op het terrein van waaruit de hulpverlening opereert. De meeste ambulances en brandweerwagens en de traumaheli zijn naar hun basis teruggekeerd.

ANP
30 September 2003 07:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Het immense ketelhuis waarin het ongeluk is gebeurd, staat er ongenaakbaar bij in de avondzon. Het blijft een luguber idee dat ergens in de stoomketel vier mannen liggen. Mochten ze nog in leven zijn, dan zijn hun overlevingskansen intussen vrijwel nihil. Vermoedelijk liggen de slachtoffers zo ver onder het steigermateriaal dat het mogelijk nog een week duurt eer ze gevonden worden.

Maandagmiddag om 15.30 uur is een speciaal bergingsteam van de brandweer met abseilers begonnen de ingestortte steiger van bovenaf te verwijderen. Volgens burgemeester M. Meijer van Geertruidenberg is dat de enige manier om de slachtoffers te vinden. Een ambulance en een SIGMA-team (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) blijven op het terrein, inclusief een veldhospitaal. Niet alleen omdat de bergingsklus voor de hulpverleners zonder risico is. „We kunnen niet uitsluiten dat we slachtoffers elders vinden dan we nu vermoeden. Dan moet er wel onmiddellijk medische hulp zijn”, zegt een woordvoerster van de gemeente Geertruidenberg.

De vierhonderd medewerkers van de Amercentrale zijn aangeslagen. „De mensen hebben echt een enorme dreun gehad”, zegt Essent-woordvoerder R. Kok. „Ze kunnen zich nauwelijks voorstellen dat dit hier is gebeurd.”

Directeur Productie van Essent, A. Atteveld en M. Boersma, voorzitter van de Raad van Bestuur hebben maandagochtend het personeel zelf op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen van het afgelopen weekeinde. Boersma sprak van een zwarte dag voor iedereen die bij het ongeval betrokken is geweest.

Maandagmiddag belegde het bedrijf een nieuwe bijeenkomst de personeelsleden te vertellen dat ten minste een onderhoudsmedewerker het ongeluk niet had overleefd. Via mededelingenborden en e-mails houdt de directie iedereen op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. De directeur heeft zijn mensen het advies gegeven veel met elkaar te praten. Zij die daaraan behoefte hebben, krijgen begeleiding vanuit de afdeling Personeel en Organisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer