Buitenland

Top Bush-Poetin levert niet veel op

De Amerikaanse president George Bush en zijn Russische collega Vladimir Poetin deden zaterdag een dringend beroep op Iran om geen kernwapens te produceren. Dit pleidooi was ongeveer het enige punt waarover beide politieke leiders het eens werden tijdens hun tweedaagse topberaad in Bush’ buitenverblijf Camp David.

Van onze correspondent
29 September 2003 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

De Amerikanen proberen de Russen er al geruime tijd toe te brengen om hun nucleaire samenwerking met Iran stop te zetten. Vooral de bouw van een nieuwe kerncentrale met Russische hulp in Bushehr in Iran zit de Amerikanen hoog, maar Poetin hield vrijdag en zaterdag voet bij stuk. Het Iraanse kernprogramma is volgens hem bedoeld voor civiele doeleinden en niet voor de productie van nucleaire wapens. De Amerikanen betwijfelen dit. Waarom zou een land dat over zo veel oliereserves beschikt, behoefte hebben aan extra energie via kerncentrales?

Moskou steunt wel de Amerikaanse eis, dat Teheran meewerkt met de inspecteurs van het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) van de VN in Wenen. Dit eiste kortgeleden dat Iran voor eind oktober aantoont dat het geen militaire nucleaire ambities heeft. Een eis die nadrukkelijk wordt gesteund door de Russen. Naast Iran werden ook de kernproblemen rond Noord-Korea besproken. Poetin pleitte voor directe contacten tussen Washington en Pyongyang, waarbij de Amerikanen de Noord-Koreanen een niet-aanvalsverdrag aanbieden. Washington voelt hier weinig voor.

Over Irak bleven de meningen verdeeld. Poetin is nog steeds zeer kritisch over de Amerikaans-Britse invasie in Irak die plaatshad zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad. Moskou is wel bereid om bij te dragen aan de wederopbouw, maar het is niet duidelijk in welke vorm. Poetin maakte in Camp David duidelijk dat er eerst een nieuwe Irak-resolutie moet komen.

Rusland is hier overigens niet zo kritisch als Frankrijk, dat een spoedige overdracht van de macht aan de Irakezen eist. De Russen dringen aan op een „zo spoedig mogelijke” overdracht. Of Moskou na aanvaarding van een nieuwe resolutie bereid is eventueel bij te dragen aan een internationale troepenmacht bleef onduidelijk.

De ontvangst op Camp David liet zien dat Bush veel gelegen is aan een goede verstandhouding met Poetin. Beide heren spreken elkaar nadrukkelijk met hun voornamen aan en de Amerikaanse president benadrukte dat hij zijn Russische collega „graag mag.” Zulke loftuitingen bleven uit na Bush’ ontmoetingen met zijn Franse collega Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder, vorige week in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN. Er blijven echter ook duidelijk Amerikaans-Russische irritaties.

Zo kritiseerde Washington vorige week de „ernstige schending van de mensenrechten” in Tsjetsjenië door Russische troepen. In zijn gesprek met Poetin benadrukte Bush dat men terroristen moet bestrijden, maar dat dit niet ten koste mag gaan van de mensenrechten. Van Russische kant werd het Jackson-Vanik-amendement opgevoerd, een overblijfsel uit de periode van de Koude Oorlog dat verbetering van de handelsbetrekkingen koppelt aan meer uitreisvisa voor Russen. Bush heeft Poetin al herhaaldelijk beloofd om de opheffing van dit amendement bij het Congres aan te snijden, maar hij heeft daartoe tot nu toe nog geen concrete stappen ondernomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer