Binnenland

„Populariteit schrikt af bij kinderen”

NIJMEGEN (ANP) – Kinderen die populair zijn op school trekken meer aandacht van hun klasgenoten dan minder populaire leeftijdgenoten. Toch worden die populaire leerlingen onbewust vaak gemeden door hun klasgenoten. Dat concludeert Tessa Lansu van de Radboud Universiteit in Nijmegen, die volgende week promoveert op het onderzoek dat ze deed.

13 December 2012 13:04Gewijzigd op 15 November 2020 00:47

Lansu keek naar het ‘onbewuste gedragsniveau’ van de kinderen, omdat dat in haar ogen in veel andere onderzoeken niet gebeurt. Daarmee bedoelt ze de niet-doordachte dingen, zaken waar je niet bewust over nadenkt. „Dus eigenlijk hoe je dingen doet en wat je van dingen vindt”, zo legt ze uit. „Wat jongeren zeggen te vinden van hun klasgenoten komt vaak niet overeen met hun onbewuste oordeel.”

In vijf verschillende studies onderzocht Lansu de reacties van jongeren tussen de 10 en 12 jaar. Daarbij keek ze vooral naar populariteit en agressie. Zo kregen de kinderen bijvoorbeeld twee foto’s te zien. Eén van een populaire klasgenoot en één van een klasgenoot met een lage populariteit. Daarbij gebruikte ze een systeem waarbij 60 keer per seconde werd gemeten waar het kind naar keek. De scholieren keken over het algemeen als eerste, en ook langer, naar hun populaire klasgenoot.

Verder onderzocht Lansu de impliciete (verborgen) processen met een spel waarbij jongeren moesten reageren op namen van klasgenoten door met een joystick te bewegen. Als een leerling iemand op dat impliciete niveau aardig vindt, trekt hij of zij de joystick snel naar zich toe. En als ze iemand niet aardig vinden, of juist vervelend, wordt de joystick snel weggeduwd.

„Wat jongeren zeggen te vinden van hun klasgenoten komt vaak niet overeen met hun onbewuste oordeel”, aldus Lansu. „Hoewel populaire jongens en meisjes op het bewuste niveau aardig worden gevonden, roepen ze onbewust een meer negatieve reactie op.”

De onderzoekster ontdekte ook verschillen in gedrag tussen jongens en meisjes. „Als je in de klas als meisje bekendstaat als slachtoffer, is de kans groter dat je ook in bijvoorbeeld een computerspelletje gepest of gepakt wordt. Voor jongens geldt dat niet”, aldus Lansu, die zegt dat dat komt doordat gepeste meisjes, volgens hun klasgenoten, zelf ook agressief zijn.

Een 15-jarig meisje uit Staphorst pleegde deze week zelfmoord, vermoedelijk wegens pestgedrag. Vorige maand beroofde de 20-jarige Tim Ribberink zichzelf van het leven. In een afscheidsbrief aan zijn ouders liet hij weten het pesten en treiteren beu te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer