President Mali benoemt nieuwe premier
BAMAKO – De Malinese interim-president Diouncounda Traore heeft dinsdag Django Cissoko als nieuwe premier aangesteld. Militairen dwongen diens voorganger Cheick Modibo Diarra eerder op de dag af te treden. De staatstelevisie meldde de benoeming van Cissoko.
Het was niet de eerste keer dit jaar dat de militairen politiek ingrepen. In maart verdreven ze president Amadou Toumani Touré. Het land belandde daarna in een crisis. In het noorden van het West-Afrikaanse land wisten Toearegrebellen en moslimfundamentalisten de macht te grijpen.
Onder meer de Verenigde Naties en het West-Afrikaane regionale blok Ecowas veroordeelden disndag de laatste ingreep van de militairen, die de stabiliteit verder zou ondermijnen.
Eerder dinsdagavond reageerden onder meer de Verenigde Naties en landen in West-Afrika afkeurend op de arrestatie van de Malinese premier Cheick Modibo Diarra door militairen.
De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de arrestatie van Diarra, die korte tijd later aftrad met zijn kabinet. De Veiligheidsraad dreigde met sancties tegen degenen die stabiliteit in het land ondermijnen. VN-chef Ban Ki-moon toonde zich bezorgd over de onrust in het West-Afrikaanse land.
Ook het regionale samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen Ecowas keurde de arrestatie af. Volgens het blok hadden de militairen nooit actie mogen ondernemen tegen de overgangsregering van Diarra.
De Verenigde Staten noemde het gedwongen aftreden van Diarra een tegenslag voor het herstel van de democratie in Mali, dat lang één van de meest democratische landen in Afrika was.
In het noorden van Mali hebben Toearegrebellen, maar ook aan al-Qaida gelieerde moslimfundamentalisten de macht gegrepen. De vrees bestaat dat Mali kan uitgroeien tot een ‘mislukte staat’ als Afghanistan, van waaruit extremisten opereren.