Buitenland

Nabestaanden Decembermoorden hopen op recht

PARAMARIBO – Precies dertig jaar geleden werden in Suriname vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse vermoord.

Van onze correspondent
7 December 2012 22:36Gewijzigd op 15 November 2020 00:42
Desi Bouterse. Foto EPA
Desi Bouterse. Foto EPA

De hoop die de nabestaanden hadden dat de verdachten zouden worden veroordeeld, vervloog in mei van dit jaar na de aanname van een amnestiewet. Toch geven ze hun strijd niet op.

Het kwam voor de nabestaanden in april van dit jaar als een donderslag bij heldere hemel toen de regeringscoalitie van inmiddels president Bouterse de amnestiewet dusdanig wijzigde dat Bouterse en andere verdachten hun eventuele straf voor hun aandeel in de moorden van 8 december 1982 zouden ontlopen. De wet werd enkele weken voordat de krijgsraad uitspraak zou doen, erdoorgedrukt.

Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de stichting 8 December 1982 en zelf nabestaande, ziet de amnestiewet als onderdeel van een missie. „Om de ‘legende Bouterse’ te laten voortleven en in de historie door te laten gaan als een van de grootste staatslieden die Suriname heeft gekend.”

Onduidelijk is hoe het nu verder moet. De krijgsraad heeft het proces geschorst, ondertussen gaat men achter gesloten deuren na of men zich nog bevoegd acht om het uiteindelijk toch voort te zetten. Naar verwachting zal men hierover later deze maand uitsluitsel geven.

De nabestaanden hebben intussen bijval gekregen uit onverwachte hoek: ook medeverdachte Ruben Rozendaal wil dat het tot een uitspraak komt. De oud-militair, die met Bouterse tot de groep van zestien behoorde die op 25 februari 1980 een staatsgreep pleegden, wil schoon schip maken.

Hij verklaarde in april onverwacht ten overstaan van de krijgsraad, dat Bouterse persoonlijk Cyrill Daal en Surindre Rambocus, twee van de vijftien verdachten, zou hebben doodgeschoten. Dit was de directe aanleiding tot de overhaaste indiening van de gewijzigde amnestiewet.

Rozendaal wil geen amnestie voor hemzelf. Dat hij na bijna dertig jaar zijn stilzwijgen heeft verbroken, is volgens hem verklaarbaar. „Ik ben nu ziek en wil in het reine komen. De tijd gaat tikken voor mij. Als ik heen mag gaan, laat me dan verlóst heengaan. Zodat ik met een gerust hart voor de hemelpoort kan staan. Weet u hoe moeilijk het is dat mijn dochter van 13 naast mij zit en vraagt: „Papa, ben je echt een moordenaar?”

Wat hem betreft zou mede dankzij zijn verklaringen ook Bouterse achter de tralies moeten worden gezet, ook al is hij nu president.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer