Buitenland

Hoger beroep Charles Taylor uitgesteld

LEIDSCHENDAM (ANP) – De behandeling van het hoger beroep van ex-president Charles Taylor van Liberia, die gepland stond voor donderdag, is uitgesteld tot volgend jaar. Dit is woensdagmiddag vernomen van de griffie van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL).

5 December 2012 13:07Gewijzigd op 15 November 2020 00:38
Charles Taylor. Foto EPA
Charles Taylor. Foto EPA

Dat had Taylor in mei veroordeeld tot 50 jaar cel wegens betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. Volgens de rechters in eerste aanleg heeft hij rebellen geholpen die burgers vermoordden en verminkten, terwijl zij jacht maakten op ‘bloeddiamanten’. Op grote schaal werden ledematen en andere lichaamsdelen afgehakt of afgesneden. Taylor geeft zonder meer toe dat die misdaden zijn gepleegd in het West-Afrikaanse land, maar stelt tevens dat hij er niets mee te maken had en onschuldig is.

De verdediging had bezwaar gemaakt tegen de snelle behandeling in hoger beroep. Een van de redenen is dat nog geen beslissing is genomen over het horen van rechter El Hadji Malick Sow als getuige. De Senegalese magistraat, die alle zittingen van het proces als ‘reserverechter’ heeft bijgewoond, stelt dat Taylor in eerste aanleg ten onrechte is veroordeeld. Volgens hem hebben de aanklagers niet overtuigend bewezen dat Taylor schuldig is en is de gang van zaken tijdens het Taylor-proces een aanfluiting voor de hele internationale strafrechtspleging. Taylor is het eerste voormalige staatshoofd dat door een internationaal hof is veroordeeld wegens oorlogsmisdaden.

Sow werd echter tegen de regels in uitgesloten van de beraadslagingen met zijn collega-rechters en monddood gemaakt tijdens de uitspraak in april. De microfoon van de magistraat werd uitgeschakeld toen hij zei dat hij het niet eens was met de schuldigverklaring.

Taylor zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een neokoloniaal politiek proces toen hij niet meer deed wat de VS en Groot-Brittannië wilden. Het SCSL wordt volledig gefinancieerd door vrijwillige donaties van met name Amerikanen en Britten. President en hoofdaanklager zijn allebei Amerikaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer