Ruzie rond opvolging Lachmon
Jagernath Lachmon, jarenlang voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), is nauwelijks overleden en gecremeerd of zijn partijgenoten hebben al ruzie.
Inzet is het voorzitterschap in De Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement. Het bestuur van de partij heeft Ram Sardjoe naar voren geschoven, maar daar is niet iedere VHP’er het mee eens.
Door het overlijden van Lachmon, anderhalve week geleden, moet de VHP een nieuwe parlementsvoorzitter uit eigen gelederen kiezen. Binnen de regerende Nieuw Front-combinatie, bestaande uit vier partijen, is afgesproken dat het voorzitterschap in handen blijft van de VHP. Op grond van zijn ervaring zou Sardjoe volgens het bestuur de opengevallen plek moeten innemen. Maar parlementariër Liakat Mahawatkhan stribbelt tegen en heeft zichzelf kandidaat gesteld. Volgens hem voldoet Sardjoe niet aan alle criteria. Mahawatkhan is van mening dat Sardjoe zijn hart niet in Suriname heeft liggen omdat zijn vrouw in Nederland woont. Als Mahawatkhan de steun van de oppositie en twee partijgenoten krijgt, ligt de weg naar het voorzitterschap voor hem open.
De nieuwe voorzitter van het parlement wordt deze week gekozen. Daarna duikt een nieuw probleem voor de VHP op, want er moet ook nog een nieuwe partijvoorzitter gekozen worden. Daar hebben naast Sardjoe nog minstens vier VHP’ers oren naar. De dreigende crisis in de partij kan vergaande gevolgen hebben voor de regering van president Ronald Venetiaan, omdat de kans bestaat dat bij het uiteenvallen van de VHP het Nieuw Front de meerderheid in het parlement kwijtraakt.
De onenigheid binnen de VHP was kort na het overlijden van Lachmon al voorspeld. Lachmon heeft ruim een halve eeuw de partij met strakke hand geleid en onenigheid meestal in de kiem weten te smoren. Maar het was al langer bekend dat er binnen de VHP verschillende stromingen zijn die na het overlijden van Lachmon de macht zouden opeisen. Veel VHP’ers zijn bovendien ontevreden over het beleid van Venetiaan en zullen proberen van de gelegenheid gebruik te maken het staatshoofd onder druk te zetten om zijn koers te wijzigen.