Controle luchtwassers vanachter de computer
SCHAIJK (ANP) – Razzia’s worden ze onder Brabantse boeren al genoemd: controles van overheid en politie op luchtwassers. Maar het fysieke bezoek van het gezag is binnenkort minder of niet meer nodig. Controleurs kunnen vanachter hun bureau bij steeds meer veehouders zien of de luchtwasser goed werkt en de stank en uitstoot uit de stal beperkt. Ook blijft historische informatie bewaard. Eventueel kan zelfs de buurman inloggen om te kijken of de luchtwasser werkt.
Luchtwassers zuiveren lucht uit de stal van ammoniak en geur. Het is een heet onderwerp op het Brabantse platteland nadat de provincie in september de resultaten van controles uit de afgelopen jaren bekend had gemaakt. Bij 56 bedrijven werden ernstige overtredingen geconstateerd: luchtwassers waren er niet, werkten niet of onvoldoende. Hardleerse boeren kregen een week later de politie op bezoek. Het RIVM heeft becijferd dat door slechte naleving slechts de helft van de mogelijke ammoniakreductie wordt gehaald.
Vanaf 1 januari moeten alle nieuwe luchtwassers zijn uitgevoerd met een digitaal systeem dat de veehouder informeert over bijvoorbeeld uitstoot en energieverbruik. De boer kan op zijn telefoon of tablet precies de resultaten zien en een alarm krijgen als het systeem uitvalt.
Goedwillende veehouders laten de controleur meekijken en overwegen om ook de buren een inlogcode te geven, zegt directeur Maurice Ortmans van leverancier Inno. Ortmans kan niet eens goed verklaren waarom de ‘rotte appels’ onder de boeren hun luchtwassers uitzetten. Financieel voordeel levert het volgens hem nauwelijks op.
Een van de veehouders die al werkt met een digitaal volgsysteem is de Schaijkse varkensboer Ton van Gerwe. Hij investeerde 3 ton in vijf luchtwassers voor vijf stallen met in totaal 5000 vleesvarkens, een megabedrijf in de volksmond. Hij zou het niet erg vinden om de buren te laten meekijken. „Ik wil geen gesodemieter met de buurt.”
Ortmans schat dat op dit moment een derde van de bedrijven al continu van afstand kan worden gecontroleerd. Het systeem is vanaf 2016 verplicht voor elke veehouder.