„Hoeksche Waard moet fuseren”
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vinden dat de zes gemeenten van de Hoeksche Waard tot één gemeente moeten fuseren. Door een fusie zullen Binnenmaas, Cromstrijen, Strijen, Korendijk, Oud-Beijerland en ’s-Gravendeel hun financiële positie verbeteren en bestuurlijk minder kwetsbaar zijn.
Dat liet de provincie woensdag weten. Als de Hoeksche Waard een gezamenlijk bestuur krijgt, blijft deze regio in de ogen van GS in de toekomst een volwaardige gesprekspartner voor de Dordtse en de Rotterdamse regio. De slagkracht zou groter zijn bij één gemeente dan bij zes afzonderlijk opererende gemeenten.
Burgemeesters en Wethouders leggen het standpunt van GS voor aan bewoners. Die kunnen zich de komende maanden uitspreken over de plannen. De nieuwe gemeente kan op zijn vroegst op 1 januari 2005 zijn gevormd.
De Klankbordgroep Hoeksche Waard reageert teleurgesteld op het plan van GS. H. Kwakernaat: „Uit wettelijk verplicht onderzoek bleek dat 84 procent van de bewoners voor samenwerking maar tegen een complete samenvoeging is. Die mening wordt nu genegeerd.”
Kwakernaat roept burgers ertoe op om op 12 november, wanneer vier van de zes gemeenten een volksraadpleging over de fusie houden, massaal tegen te stemmen.’s-Gravendeel en Binnenmaas doen niet mee aan de volksraadpleging. Volgens een voorlichter van Binnenmaas is de stemming al duidelijk. „Wij hebben bewoners eerder dit jaar geraadpleegd over een samenvoeging van ’s-Gravendeel en Binnenmaas. Daaruit bleek dat de mensen wel willen samenwerken, maar tegen de vorming van één gemeente zijn.”
Burgemeester A.J. Pijlman van ’s-Gravendeel is niet echt enthousiast, maar kan wel met het besluit leven. „Ik had liever gezien dat GS van de zes gemeentes twee aparte gemeentes hadden gevormd. Dan was ’s-Gravendeel wellicht wat herkenbaarder gebleven. Toch kunnen we wel zakendoen, ik ben positief geladen.”
Het nieuws is voor de Oud-Beijerlandse wethouder G. de Man, lid van de begeleidingsgroep rond de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard, evenmin een verrassing. „Dit lag in de lijn der verwachting. We gaan nu eerst eens de volksraadplegingen in november afwachten en kijken wat de gemeenteraden aan het eind van het jaar beslissen. Je moet een ommezwaai nooit uitsluiten, maar het is wel zo dat de landelijke overheid in Den Haag in dit soort zaken doorgaans de lijn van de provincie volgt.”
Wethouder W. F. Reijnierse van Korendijk is zwaar teleurgesteld. „Dit lijkt wel een poging van de provincie om de inwoners nog verder van zich te vervreemden. Een grote meerderheid van de inwoners vond dat de huidige gemeenten meer moeten gaan samen werken in plaats van fuseren. Duidelijker kan het haast niet. Als je zelf zo’n onderzoek initieert, moet je je wel wat aantrekken van de uitslag.”