Buitenland

IJskappen smelten drie keer zo hard

UTRECHT (ANP) – De ijskappen in Groenland en Antarctica smelten drie keer zo snel als in de jaren 90. Dat concludeert een internationaal team van 40 onderzoekers, onder wie natuurkundigen van de Universiteit Utrecht (UU) en de TU Delft. Door het afsmelten is het zeewaterniveau in de afgelopen 20 jaar met 11,1 millimeter gestegen, meldt de UU donderdag.

29 November 2012 20:02Gewijzigd op 15 November 2020 00:32
Antarctica. beeld EPA
Antarctica. beeld EPA

In 1992 smolten de ijskappen met 0,27 millimeter per jaar. Inmiddels is dat 0,95 millimeter. „Dat betekent dat de ijskappen van Antarctica en Groenland zeer duidelijk bijdragen aan de huidige stijging van de zeespiegel en dat de komende decennia vrijwel zeker zullen blijven doen”, licht hoogleraar en onderzoeksleider Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht toe.

Ook stelden de onderzoekers de afname van de ijsmassa in Antarctica naar beneden bij. „Eerdere schattingen daarover liepen enorm uiteen, de onzekerheid was erg groot. Nu weten we zeker dat een derde van de zeewaterstijging van Antarctica komt, en twee derde van Groenland.”

Sinds begin jaren 90 meten verscheidene satellieten veranderingen in de dikte en stroomsnelheid van het ijs op Groenland en Antarctica. Sinds 2002 wordt ook de massaverandering bijgehouden. De onderzoekers hebben de metingen van 11 satellietmissies gecombineerd om hun conclusies te kunnen trekken. „Daarvoor moest een immense hoeveelheid meetgegevens ‘vertaald’ worden naar vergelijkbare data. Met de ene techniek is bijvoorbeeld nauwkeuriger maar korter gemeten en met de andere minder nauwkeurig maar langer”, aldus Van den Broeke.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer