UNHCR kritisch op gezinshereniging EU
Het vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft dinsdag zware kritiek geuit op de jongste regels voor gezinshereniging van de Europese Unie.
Volgens het bureau zijn de regels discriminerend voor sommige groepen vluchtelingen, zoals gehuwden van onder de 21.
De regels bepalen dat gezinshereniging kan worden geweigerd op grond van onder meer algemeen beleid. Volgens de UNHCR is die term onduidelijk, wat ertoe kan leiden dat gezinnen zonder enige rechtvaardiging gescheiden blijven.
De nieuwe regels gaan uit van een nauwere definitie van het begrip gezin, waardoor gezinshereniging alleen mogelijk is als beide echtelieden boven de 21 zijn. Dat kan betekenen dat een echtpaar met kinderen niet in aanmerking komt voor hereniging, aldus de UNHCR.
De vluchtelingenorganisatie heeft verder bezwaar tegen bepalingen die hereniging moeilijker maakt voor volwassen kinderen, bejaarde ouders of andere familieleden die wellicht geheel afhankelijk zijn van de migrant of vluchteling. Ook is de UNHCR tegen een verbod op het verrichten van betaalde arbeid dat gedurende een jaar aan verwanten van erkende vluchtelingen kan worden opgelegd.
De UNHCR zegt dat de EU voorzieningen dient te treffen voor mensen die hun land ontvluchten uit vrees voor algemeen geweld of lukrake bombardementen. Nu worden alleen regelingen getroffen voor mensen die blootstaan aan individuele vervolging.
Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dinsdag een constructie goedgekeurd waarmee een Marokkaan probeerde een verblijfsvergunning in Groot-Brittannië te verkrijgen. Een uitspraak van het Europees Hof geldt voor alle EU-landen, dus ook voor Nederland.
De zaak ging om een Marokkaan die al twee keer Engeland was uitgezet en bij zijn derde illegale verblijf trouwde met een Britse. Een verblijfsvergunning kreeg hij echter niet. Samen trokken ze naar Ierland, waar de Britse werk had gevonden.
Binnen een jaar, in 1998, wilde het echtpaar terug. Maar Groot-Brittannië wilde de Marokkaan nog steeds geen vergunning geven omdat de tijdelijke verhuizing naar Ierland slechts een trucje zou zijn. Bij een verhoor in de Britse ambassade in Ierland had het echtpaar dat trouwens al min of meer laten blijken.
Volgens het EU-Hof doet dat echter niet terzake. Wie elders in de EU betaalde arbeid verricht en gehuwd terugkeert naar zijn land, mag zijn huwelijkspartner altijd meenemen. „De bedoelingen waarmee een burger in een andere lidstaat werk zoekt, zijn irrelevant voor de beoordeling van de rechtssituatie”, aldus het Hof dinsdag. De enige eisen die het land van oorsprong mag stellen, is dat de echtgenoot legaal verbleef in het derde land (in dit geval Ierland) en dat het geen schijnhuwelijk is.