Italië worstelt met gokverslaving
CREMONA – De eigenares van een koffiebar in het Noord-Italiaanse Cremona heeft de kansspelautomaten in haar bar afgesloten. Zij probeert daarmee de gokverslaving van haar klanten een halt toe te roepen.
Een maand geleden werden de stroomkabels van twee gokautomaten in de Cremonese bar van Monica Pavesi uit het stopcontact gehaald. „Ik kan het niet meer aanzien dat mensen zich op die manier in de afgrond storten”, zei ze deze week tegen het dagblad Corriere della Sera.
Pavesi vertelde dat ze de gokautomaten sinds drie jaar in de zaak heeft, en er eigenlijk vanaf het begin niet aan wilde. „Ik houd ervan koffie te zetten en met klanten te praten.” Maar in moeilijke tijden, ook voor wie koffie schenkt, zijn de inkomsten uit gokautomaten interessant.
De Corriere berekent dat twee gokautomaten in een bar maandelijks zo’n 50.000 euro opbrengen. De bareigenaar incasseert 6 procent daarvan. Het uitzetten van de automaten kan Monica Pavesi nog in de problemen brengen. Het contract met de leverancier van de gokkasten loopt tot 2015. „Ik weet niet of ik schadevergoeding moet betalen, maar ze zeggen dat je er niet zomaar mee kan stoppen.”
Eerder dit jaar kwam een andere bareigenaar tot eenzelfde soort besluit. Ivan Fontana, die een bar heeft in Trento, besloot in februari de twee gokmachines uit zijn bar te zetten. „Als iemand te veel drinkt, heb ik enige mogelijkheden hem te stoppen. Maar met gokken kan ik dat niet. Gokkers laten zich niet stoppen”, vertelde Fontana tegen het lokale dagblad Trentino Corriere Alpi. „Als ik er wat van zei, werd me iets toegesnauwd in de trant van: Het is mijn eigen geld.”
Fontana heeft in plaats van de twee machines nu spelletjes en sodoku beschikbaar gesteld die bezoekers tegen het betalen van 1 euro per spel kunnen gebruiken. „Ik hoop dat de gasten het begrijpen.” Naar eigen zeggen grijpt Fontana nu naast 20.000 euro aan omzet die de automaten hem jaarlijks genereren.
Premier Mario Monti heeft in een vroeg stadium van zijn regeringsperiode getracht een strenge wet op het kansspel in te voeren, door onder andere het gokken te verbieden binnen een afstand van 500 meter van scholen. Maar het wetsvoorstel werd door protesten van onder andere organisaties in het midden- en kleinbedrijf danig uitgekleed.
Vanaf 1 januari volgend jaar is alleen reclame voor het gokspel verboden in zoverre die gericht is op jongeren, en moet er op de gokmachines een waarschuwingssticker worden geplakt. Gokken (in casino’s, bars, wedbureaus) is verboden voor jongeren tot 18 jaar.
Wel kunnen gemeenten eigen verordeningen uitvaardigen. Zo is dankzij dit instrument het in de Noord-Italiaanse gemeente Brianza alleen nog maar toegestaan om gokmachines aan te hebben tussen één uur ’s middags en halfelf ’s avonds, met onder meer als doel schoolgaande jeugd te beschermen.
Gokverslaving is een groot probleem. Volgens cijfers van onder andere het Staatsmonopolie op het Gokwezen hebben Italianen in de eerste tien maanden van dit jaar voor in totaal 60 miljard euro uitgegeven aan gokken. In de stad Pavia –op 75 kilometer van Cremona– wordt omgerekend het meest gegokt: bijna 3000 euro per hoofd van de bevolking.
De politiek zit in een lastig parket. Enerzijds wil de overheid het gokken aan banden leggen. Aan de andere kant levert het de schatkist een fors bedrag aan belastinginkomsten op: in 2011 maar liefst 9,2 miljard euro.