Binnenland

Advocaten tegen opnemen stem verdachte

AMSTERDAM (ANP) – Strafrechtadvocaten zijn tegen het opnemen en uitzenden van de stem van verdachten in strafzaken. Een nieuwe persrichtlijn van de Raad voor de rechtspraak biedt journalisten die mogelijkheid vanaf volgend jaar.

21 November 2012 11:43Gewijzigd op 15 November 2020 00:22

Tot dusver was iedere beeld- of geluidsregistratie van verdachten in de rechtszaal uit den boze. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) vindt dat dat zo moet blijven, zegt voorzitter Bart Nooitgedagt. De NVSA zal protest aantekenen bij de raad, kondigde hij woensdag aan. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) is evenmin gelukkig met de verruimde regels en zal zijn bezwaren ook met de raad bespreken.

Met de nieuwe richtlijn wil de rechtspraak mensen een beter zicht bieden op de gang van zaken in de rechtszaal. Nooitgedagt meent dat dat zicht al ruim genoeg is. „De zittingen zijn openbaar, bij veel zaken zitten journalisten die verslag doen. De meerwaarde van het registreren en uitzenden van de stem van een verdachte ontgaat mij.”

Bovendien kan de mogelijkheid tot opnemen van stemmen het proces beïnvloeden, vreest de NVSA. „De wetenschap dat alles de ether ingaat en op internet belandt, maakt dat verdachten zich niet meer vrij voelen”, zegt Nooitgedagt. „Een mogelijk gevolg is dat zij zich gaan beroepen op hun zwijgrecht. Dat is toch wel het laatste wat een rechter wil.” De NOvA voorziet soortgelijke problemen, aldus een woordvoerster. De orde vindt daarnaast dat het uitzenden van de stem van een verdachte kan leiden tot een „eenzijdig beeld”, dat morrelt aan de grondregel dat iemand onschuldig is totdat de rechter anders heeft geoordeeld.

De NVSA vermoedt dat de raad mogelijke gevolgen van de nieuwe richtlijn niet heeft overzien. Weliswaar is de mogelijkheid tot het opnemen van een stem van een verdachte omgeven met waarborgen en voorwaarden, „het systeem is nu omgedraaid’, stelt Nooitgedagt. ,Het was: nee, tenzij er sprake was van uitdrukkelijke toestemming, in uitzonderlijke gevallen. Nu is het ‘in principe ja, tenzij’.”

Volgens de nieuwe richtlijn kan de rechter het opnemen verbieden, bijvoorbeeld als een verdachte bezwaar maakt. Ook kan de rechter bepalen dat de stem bij uitzending wordt vervormd. Nooitgedagt voorziet dat deze extra maatregelen onvoldoende zullen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer