Geen deal EU en VS over vlieggegevens
De Europese Unie en de Verenigde Staten blijven het oneens over de vraag in hoeverre persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers gebruikt mogen worden in de strijd tegen het terrorisme.
De commissarissen Bolkestein (Interne Markt) en Vitorino (Justitie) onderhandelden maandag in Brussel over deze inmiddels langslepende kwestie met de Amerikaanse onderminister van Binnenlandse Veiligheid Hutchinson. Na afloop deelde een woordvoerder mee dat beide partijen er in ieder geval naar streven voor het einde van het jaar overeenstemming te bereiken. Een volgend overleg vindt half oktober in Washington plaats, zo is afgesproken.
De autoriteiten aan de overzijde van de Atlantische Oceaan eisen, op basis van wetgeving die is ingevoerd naar aanleiding van de gebeurtenissen op 11 september 2001, dat luchtvaartondernemingen uitgebreide informatie verstrekken over de reizigers die zij vervoeren naar de VS. Met behulp van de op die manier op te bouwen databank hopen zij het risico van aanslagen te kunnen verkleinen. Voor maatschappijen die niet meewerken, dreigen strafmaatregelen. In het uiterste geval verliezen ze hun landingsrechten.
De EU vindt dat deze benadering te ver gaat. Zij acht die een inbreuk op de regels ter bescherming van de privacy. Zij maakt er met name bezwaar tegen dat de verzamelde gegevens jarenlang worden bewaard en dat het in de bedoeling ligt ze ook beschikbaar te stellen om andere vormen van ernstige criminaliteit aan te pakken.
Pogingen in de afgelopen maanden om een compromis te vinden tussen de verschillende zienswijzen, leverden geen resultaat op.