Diakenen in PKN bezorgd over kabinetsbeleid
UTRECHT – Diakenen in de Protestantse Kerk in Nederland zijn bezorgd over het kabinetsbeleid. Het loslaten van de norm van 0,7 procent van het bruto nationaal product voor ontwikkelingssamenwerking is „een kortzichtige keuze voor eigenbelang.”
Dat gaven de ruim duizend diakenen en leden van kerkelijke commissies voor zending, werelddiaconaat en ontwikkelingssamenwerking mee als signaal aan Kerk in Actie tijdens de Landelijke Diaconale Dag van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), zaterdag in Utrecht.
Volgens PKN-scriba dr. A. J. Plaisier is de kerk niet geroepen om samen te hokken, maar om oog te hebben voor elkaar en voor mensen in de marge. „Ooit zal ons rekenschap gevraagd worden, niet over hoeveel mensen er in onze kerk zaten, maar over wat we gedaan hebben voor gevangenen en vreemdelingen.”
”Milieudiaken” Jan Vroonland (Colmschate) legt andere accenten. „Duurzaamheid gaat iedereen aan, zeker christenen. Wij proberen nu een fairtradekerk te worden en brengen actief het consumptiegedrag onder de aandacht van gemeenteleden. Ook zitten er zestien zonnepanelen op onze kerk.” In een filmpje wordt de zaal voorgehouden dat vegetarisch eten zo gek nog niet is en dat je als christen een onrechtvaardige verdeling van grondstoffen „niet moet willen.”
Voormalig landbouwminister Verburg, momenteel voor de Verenigde Naties werkzaam in Rome op het gebied van voedselvoorziening en duurzaamheid, was ooit diaken. Ze houdt een appelerende lezing over diaconaat en voedselvoorziening. „Bent u zoals de onbezorgde vogels van het veld waarover het in de Bergrede gaat? Als ik vanuit Rome naar Nederland kijk, zie ik een welvarend land waar desondanks veel mensen bezorgd zijn en hun hoofd laten hangen. Maar ik zou graag zien dat u optimistisch bent, niet om wat u ziet, maar omdat het anders kan.” Vooral diakenen zijn volgens Verburg geroepen om dat uit te stralen. „Zorg ervoor dat u zodanig aanwezig bent dat mensen zich aan u kunnen optrekken. Er zijn veel kansen tot optimisme. Heb vertrouwen in uzelf en bovendien ook in anderen, juist nu zo veel mensen zich zorgen maken. Er zijn veel mogelijkheden. Laat u verrassen.”
Volgens Verburg wordt er momenteel allang genoeg voedsel geproduceerd voor 9 miljard mensen. „Het gaat alleen verkeerd omdat daarvan een derde wordt verspild. Vijftig procent bij de productie, doordat er bijvoorbeeld geen goede koelingen zijn. Maar ook 50 procent bij ons consumenten. U doet daar ook aan mee – we gooien gemiddeld 20 procent van onze boodschappen weg. Mijn pleidooi: laten we dit met elkaar in besparingsacties aanpakken. De kerk voorop.”