Israël haalt raketten neer met Iron Dome
APELDOORN – Terwijl vanuit Gaza de ene na de andere raket op Israël terechtkomt, draait het Iron Domesysteem overuren. Het Israëlische systeem moet alle zeilen bijzetten om ze uit de lucht te plukken.
Wat is Iron Dome?
Iron Dome is een mobiel onderscheppingssysteem tegen korteafstandsraketten en mortiergranaten. Het is een gezamenlijk project van de VS en Israël. De VS hebben het systeem nodig in Afghanistan tegen raketaanvallen van de taliban; en Israël kan de raketafweer goed gebruiken om de burgerbevolking te beschermen tegen mortiergranaten, qassam- en katjoesjaraketten van Hamas en Hezbollah.
Na de massieve aanval door Hezbollah in 2006 met 4000 katjoesjaraketten zette Israël vaart achter de ontwikkeling van Iron Dome. Vorig jaar werd de eerste versie operationeel.
Elke Iron Dome-eenheid bestaat uit een mobiele radar, een commandovoertuig en lanceerinstallaties met twintig zeer wendbare, satellietgeleide Tamirraketten. Een bemanning van honderd soldaten bedient in ploegendienst de apparatuur. Zij bedienen de knoppen en beslissen of er een raket zal worden afgeschoten om een vijandelijk projectiel in zijn vlucht te onderscheppen.
Hoe werkt het onderscheppingssysteem?
Wanneer de radar raketten aan ziet komen, berekenen computers –door de Israëliërs ”Iron Dome’s brain” genoemd– razendsnel waar deze zullen neerkomen. Ligt het berekende doel in het open veld, dan laat Iron Dome de raket zijn weg ongehinderd vervolgen. Dreigt er echter één een gebouw te raken, dan wordt daar een 3 meter lange Tamironderscheppingsraket op af gestuurd.
De beslissing moet binnen vijftien tot maximaal veertig seconden vallen. Een raket die bijvoorbeeld vanuit Gaza naar Ashkelon wordt gelanceerd, heeft slechts vijftien seconden nodig om de plaats met 120.000 inwoners te raken. Snelheid is dus geboden.
De gelanceerde onderscheppingsraket zoekt de verwach- te baan van het binnenko- mende projectiel op, en past daar zijn route voortdurend op aan. Vervolgens raakt hij hem in de volle vlucht.
Wat zijn de ervaringen met het systeem?
In de praktijk blijkt de trefkans van de Tamirraket 80 procent. In het huidige conflict zou Israël 145 van de 200 raketten hebben neergehaald, heel wat meer dan een halfjaar geleden, toen van de 200 raketten er slechts 56 werden neergehaald.
Sommige analisten vinden dat Israël met het systeem de bevolking een vals gevoel van veiligheid biedt. Anderen wijzen erop dat het land veel harder getroffen zou zijn wanneer Iron Dome niet zou bestaan.
De Israëlische legerleiding lijkt er zelf wel tevreden over. Het leger beschikt over vier Iron Dome-eenheden, maar wil nog tien eenheden extra aanschaffen.
Voldoet Iron Dome?
Het systeem kent nog zeker zwakke kanten. Analisten stellen dat Hamas en Hezbollah van elke onderschepping leren. Mogelijk zullen ze eens hun strategie van zo nu en dan een raket aanpassen. De deskundigen vragen zich af of Iron Dome een zware raketaanval met grote aantallen raketten tegelijk het hoofd kan bieden.
Verder kost elke qassam- of katjoesjaraket nog geen 1000 euro, terwijl de Israëlische Tamirraket zo’n 35.000 euro kost. Dat maakt dat Iron Dome een flink beslag kan leggen op het defensiebudget van Israël.
Bovendien werkt het systeem nog niet vlekkeloos. In Afghanistan reageerde het bij gebrek aan vijandelijke raketten op een Amerikaans vliegtuig. Het toestel kreeg de volle laag.