Zorgen om euro zetten beurzen op verlies
AMSTERDAM (ANP) – De Europese effectenbeurzen deden woensdag een stap terug. Zorgen over de euro, onderstreept door onder meer een tegenvallend cijfer over de industriële productie in de eurozone, drukten hun stempel op de aandelenhandel.
De toonaangevende AEX-index in Amsterdam eindigde met een verlies van 1 procent op 330,67 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 518,57 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden 0,9 tot 1,1 procent.
De industriële productie in de eurozone daalde in september met 2,5 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Economen hadden een afname met 1,9 procent voorspeld. Ook bleek dat de Griekse economie in het derde kwartaal sterker is gekrompen dan in het tweede.
Miljoenen Europeanen staakten woensdag uit protest tegen de golf van bezuinigingen die overheden op het hele continent doorvoeren. Vooral in de Zuid-Europese landen, waar de hardste klappen vallen als gevolg van de eurocrisis, werd actie gevoerd.
Roestvrijstaalproducent Aperam was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een verlies van 2,8 procent. Pakketvervoerder TNT Express volgde met een min van 2,7 procent op de voet. Tot de spaarzame stijgers in de AEX behoorden de uitgevers Wolters Kluwer en Reed Elsevier.
Bij de middelgrote fondsen stond producent van melkzuur en bakkersproducten CSM onderaan met een verlies van 2,1 procent, gevolgd door bouwconcern BAM, dat 2 procent daalde. De sterkste stijgers waren ingenieursbureau Arcadis en voedingsproducent Wessanen. Beide bedrijven werden ruim 2 procent meer waard.
In Frankfurt onttrok Infineon zich aan de malaise. Het chipbedrijf kondigde aan in het licht van de verslechterende marktomstandigheden te gaan bezuinigen. Ook de investeringen komen op een lager pitje te staan. Het aandeel won 5,9 procent.
De euro was 1,2745 dollar waard, tegen 1,2715 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. Amerikaanse ruwe olie werd 1,1 procent duurder en kostte 86,35 dollar per vat. De prijs van Brentolie klom 1,4 procent tot 109,79 dollar per vat.