Israël trekt troepen terug uit Bethlehem
Ondanks twee aanslagen door Palestijnen waarbij vijf doden vielen, heeft Israël gisteren besloten om de terugtrekking van troepen uit Bethlehem en Beit Jalla door te laten gaan. De terugtrekking begon gisteravond.
Activisten van de Islamitische Jihad openden gisteren in het centrum van de Noord-Israëlische badplaats Hadera vanuit een rijdende auto het vuur op mensen die bij een bushalte stonden te wachten. Zeker vier mensen kwamen daarbij om het leven en drie raakten ernstig gewond. De beide daders zijn door de politie doodgeschoten, meldde de Israëlische radio. De Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist in een videoboodschap. Volgens het Israëlische leger waren de daders behalve lid van de Islamitische Jihad ook politieman.
Eerder zondag werd een Israëlische soldaat vanuit een rijdende auto doodgeschoten vlakbij de grens tussen Israël en de Westoever. De verantwoordelijkheid voor deze aanslag werd opgeëist door de Al Aqsa Brigade, een aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat gelieerde groepering. De aanslag was een vergelding voor de dood van een Fatah-activist, zaterdag in de buurt van Tulkarem. Deze 24-jarige Feras Jaber had, volgens een communiqué van het leger, deelgenomen aan aanslagen op Israëliërs, waaronder de moord op twee restauranteigenaren uit Tel Aviv die op 23 januari in Tulkarem uit een restaurant werden gesleurd en op straat doodgeschoten.
De Israëlische regering stond op het moment van de aanslagen op het punt het leger terug te trekken uit de Palestijnse gebieden op de Westoever waar de troepen tien dagen geleden binnentrokken, in antwoord op de moordaanslag op minister van Toerisme Rehavam Zeevi. Bij verschillende confrontaties daarna kwamen meer dan veertig Palestijnen om het leven.
Verplichtingen
Zaterdag was het begin van de terugtrekking al uitgesteld wegens geweld in Bethlehem. Volgens Israël moest eerst alle geweld zijn gestaakt voordat de troepen werden weggehaald. De Palestijnen zeiden dat eerst de troepen weg moesten, waarna pas het in september overeengekomen staakt-het-vuren weer van kracht kon worden.
De Israëlische premier Ariel Sharon nam het besluit tot de voortgang van de terugtrekking gisteren na overleg met minister van Buitenlandse Zaken, Simon Peres, en minister van Defensie, Binyamin Ben-Eliezer. Raanan Gissin, een medewerker van Sharon, zei dat de Palestijnen gisteren hebben voldaan aan hun verplichtingen, onder meer door enkele arrestaties te verrichten.
Volgens de woordvoerder is de terugtrekking, die ongeveer vier uur duurde, zonder incidenten verlopen. Palestijnse jongeren zouden volgens ooggetuigen juichend achter de Israëlische legervoertuigen zijn aangelopen.
Zware druk
Als de terugtrekking uit Bethlehem en Beit Jalla goed verloopt, zal mogelijk ook de terugtrekking uit de vier andere steden volgen die Israël na 17 oktober heeft bezet. Het gaat om Jenin, Qalqilya, Ramallah en Tulkarem. De internationale gemeenschap heeft Israël onder zware druk gezet om de bezettingen ongedaan te maken.
In Jeruzalem werd gisteren bekendgemaakt dat zes weken geleden vier Palestijnse Israëliërs zijn gearresteerd op verdenking van wapensmokkel ten behoeve van Palestijnse extremisten. De vier opereerden onder de paraplu van de Libanese terreurbeweging Hezbollah en smokkelden wapens uit Libanon.