Buitenland

Eerste homokandidaat voor Senaat in Kenia

NAIROBI – David Kuria Mbote is de eerste openlijk homoseksuele kandidaat voor een politieke functie in Kenia. Maar hij benadrukt dat zijn campagne niet alleen rond homorechten draait. „Ik wil de structurele barrières in de gezondheidszorg, het onderwijs en de economie slopen.”

Mike Elkin (IPS)
7 November 2012 10:20Gewijzigd op 15 November 2020 00:07

„Veel Kenianen zitten gevangen in een vicieuze cirkel van armoede”, vertelt hij in een interview met het Vlaamse persbureau IPS. „Mijn regio Kiambu is de armste van het land. We willen dat probleem aanpakken met kleine projecten, zoals konijnen fokken, zodat arme mensen geleidelijk uit de vicieuze cirkel geraken.”

Mbote zegt in een tweede kans voor ieder te geloven, vooral voor drugs- en alcoholverslaafden. „Je leven is niet voorbij omdat iedereen je heeft afgeschreven. Als ik de typische opvattingen over mij had geloofd, zou ik mezelf hebben opgegeven.”

In een land waarin de meeste homo’s hun geaardheid verborgen houden, doet de 40-jarige Mbote een gooi naar een Senaatszetel namens Kiambu, een regio ten noorden van Nairobi. Bij de verkiezingen van maart 2013 wil hij de opvatting dat homoseksualiteit verwerpelijk is bestrijden.

Uit peilingen van de afgelopen jaren blijkt dat 90 procent van de Kenianen vindt dat homoseksualiteit indruist tegen hun geloof. Homoseksuele verhoudingen zijn er strafbaar tot veertien jaar cel, hoewel dat in de praktijk niet wordt toegepast

Mbote is ook activist. Hij stond mee aan de wieg van de koepelorganisatie Gay and Lesbian Coalition of Kenya. Daarom ligt de preventie en de behandeling van hiv/aids hem na aan het hart. Volgens hem wijzen Keniaanse dokters homoseksuele patiënten af en weten homo’s te weinig af van hiv-preventie. De VN schatten dat ongeveer 1,6 miljoen van de 40 miljoen Kenianen met hiv besmet zijn.

De enige mensen die in Kenia voor hun geaardheid uitkomen, zijn activisten zoals Kuria. Dat hij zo openlijk is over zijn seksuele geaardheid, heeft velen geschokt, vooral omdat hij tot zijn 27e theologie en filosofie had gestudeerd en priester in de Rooms-Katholieke Kerk wilde worden. Nadat hij uit het seminarie was gestapt, behaalde hij nog een graad aan de universiteit van Nairobi.

„De mensen in mijn regio zeggen niet dat ik homo ben, ze noemen me de kandidaat met issues”, lacht hij. „Ik heb ze wel al zo ver gekregen dat ze willen luisteren naar mij. Of ze ook voor me zullen stemmen is een andere vraag.”

De Afrikaanse visie op homoseksualiteit is diepgeworteld. Mike Waters in Zuid-Afrika 
is het enige openlijk homoseksuele parlementslid van het 
continent. En de Keniaanse premier Railia Odinga zei in een speech twee jaar geleden dat homo’s gearresteerd moeten worden.

Op Facebook en Twitter kreeg Mbotes campagne al veel hatelijke reacties te verduren. Hij ontving onlangs ook een doodsbedreiging per mail, al was die afkomstig uit de VS. Maar hij zegt dat hij nooit veel problemen met homofobie heeft ervaren.

Mbote denkt dat de kiezers hem als een politieke outsider zullen zien. „Ik ga geen praktijken van het establishment op het vlak van corruptie en tribalisme in stand houden. Dus als het land klaar is voor verandering, ben ik de geknipte man.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer