Binnenland

„Pesten zelden de enige oorzaak van zelfmoord”

TILLIGTE – Dat de ouders van de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte in de rouwadvertentie die ze maandag in De Twentsche Courant Tubantia plaatsten pesten als oorzaak noemen voor de suïcide van hun zoon, heeft veel stof doen opwaaien.

6 November 2012 12:13Gewijzigd op 15 November 2020 00:07
Foto ANP
Foto ANP

De ouders van Tim zouden dinsdagmiddag op een persconferentie op het gemeentehuis meer tekst en uitleg geven over de rouwadvertentie. Ze namen daarin de tekst op van Tims afscheidsbrief: „Lieve pap en mam, Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buiten­gesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim.”

Rieneke Bakker, psycholoog en preventiemedewerker bij Eleos, zegt geschrokken te zijn van de advertentie. „Enerzijds brengt ze het probleem van pesten heel dichtbij. Aan de andere kant wordt op deze manier de suggestie gewekt alsof uitsluitend het pesten voor de jongeman de aanleiding is geweest om zich van het leven te beroven. Ik ken deze situatie niet, maar zo’n directe link komt zelden tot nooit voor.”

Volgens Bakker leidt eerder een combinatie van factoren tot zelfdoding. „Het gaat meestal om jongeren die al kwetsbaar zijn door een depressie of door erfelijke factoren. Daarbij komt dan een zogeheten uitlokkende gebeurtenis, zoals pesten. In dat geval is pesterij de druppel die de emmer doet overlopen.”

Of het verstandig is van de ouders om via een rouwadvertentie aandacht te vragen voor het lot van hun zoon, waagt Bakker te betwijfelen. „Openbaarheid kan wel voorkomen dat er rond een suïcide een sfeer van mystiek en romantiek komt te hangen, die een aanjager kan zijn voor leeftijdsgenoten om het voorbeeld na te volgen.”

Uit de tekst van de advertentie valt op te maken dat de ouders zich mogelijk nauwelijks bewust waren van de ellendige situatie waarin hun zoon verkeerde. Volgens Bakker is dat niet on­gewoon. „Pesten maakt eenzaam en isoleert. Weinig jongeren praten erover met hun ouders dat ze worden gepest.”

Het is belangrijk dat scholen signalen van pesten serieus nemen, stelt Bakker. Haar ervaring is dat docenten soms verlegen zijn met het fenomeen of het wegdrukken, „met de idee dat pesten niet bestaat zolang je er niet over praat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer